Preskakanjem doručka brže se gojimo
Eksperti tvrde da ljudi koji izbegavaju doručak, ne samo da jedu više hrane tokom ručka, nego imaju i mnogo veću želju i potrebu za slatkom i masnom hranom, zbog čega dolaze u opasnost od dobijanja dodatnih kilograma.
Naučnici sa Koledža u Londonu su skenirali mozak 21 volontera dok su posmatrali fotografije različite hrane, kao što je čokolada ili salata. Volonteri su takođe davali ocene svakoj vrsti hrane u odnosu na to koliko je primamljiva.
Isti test je urađen dva puta. Jednom nakon što su volonteri pojeli doručak, a drugi put nakon što su preskočili doručak. Nakon testa svi volonteri su imali pastu za ručak i rečeno im je da mogu pojesti koliko žele.
Na dan kada su preskočili doručak, volonteri su pojeli oko 250 kalorija više. Visokokalorična hrana im je takođe bila mnogo primamljivija. To znači da, ukoliko bi imali različite izbore tokom ručka, volonteri bi birali nezdravu hranu sa mnogo više kalorija nego inače.
Skeniranje mozga je pokazalo da se orbitalni frontalni korteks, koji govori mozgu koliko je važna ili ukusna hrana, aktivira mnogo snažnije ukoliko se preskoči doručak. Pomisao na visokokaloričnu hranu je izazvao najveću reakciju.
Naučnici veruju da se, kada preskočimo obrok, ispuštaju hormoni koji utiču na orbitalni frontalni korteks i navode naše misli na slatku i masnu hranu.
Komentari 5
Jan Chi
tarzan
Eh to današnje novinarstvo, mora svaka vest da se naduva, jer niko ne bi ni čitao da je naslov glasio: "Preskakanjem doručka I PREJEDANJEM ZA RUČAK brže se gojimo".
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar