Svakih 20 minuta jedna osoba doživi moždani udar

U Srbiji svakih 20 minuta jedna osoba doživi moždani udar a svakog sata jedna osoba od njega umre, a to je bolest koja se može sprečiti.
U Srbiji svakih 20 minuta jedna osoba doživi moždani udar a svakog sata jedna osoba od njega umre, a to je bolest koja se može sprečiti.

U Srbiji je moždani udar prvi uzrok smrtnosti kod žena i drugi kod muškaraca, a jedan od najefikasnijih načina da se ona smanji jeste uvođenje većeg broja lekarskih jedinica za moždani udar.

Dok je u evropskim zemljama tokom poslednje decenije broj ljudi koji su doživeli moždani udar smanjen za 42 odsto, u Srbiji je taj broj udvostručen, a prema rečima stručnjaka glavni razlog tome jeste loša prevencija i loše tretiranje faktora rizika.

Od moždanog udara, jedna trećina bolesnika umre, dok isto toliko osoba ostaju teški invalidi. Lečenje samo jednog težeg pacijenta po svetskim standardima košta do 250.000 dolara, što je razlog više da se taj novac uloži u prevenciju, poručuju lekari.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto je najbolje da spavate na boku?

Ako spavate na boku, preferirate li levu ili desnu stranu? Stručnjaci su otkrili da postoji značajna razlika i da jednoj strani treba da damo prioritet.

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.