Više sna, bolji uspeh u školi

Podaci američkih naučnika sugerišu da su u školi uspešniji tinejdžeri koji spavaju prosečno osam i više sati tokom noći.

Podaci američkih naučnika sugerišu da su u školi uspešniji tinejdžeri koji spavaju prosečno osam i više sati tokom noći.

Novi rezultati zasnivani su na praćenju 1.724 ispitanika, a njihov uspeh u školi je proveravan uz pomoć standardnih testova.

Istraživači ističu da su deca stara 10 godina najbolje rezultate postizala ako su prosečno spavala 9 do 9,5 sati. Dvanestogodišnjaci su najviše uspeha imali u školi ako su svake noći spavali 8 do 8,5 sati.

Zbog važnosti sna na brojne aspekte u životu, pa i na uspeh školi, škotske škole nude izborni predmet o važnosti sna za emocionalnu i fizičku dobrobit dece. Stručnjaci su to predložili zbog brojnih istraživanja koja upozoravaju da većina tinejdžera ne spava preporučenih 9 sati dnevno.

Prema njihovim rečima, jedan od važnih uzroka je preterano gledanje televizije, korišćenje računara i mobilnih telefona. Pomanjkanje sna uz teškoće sa zdravljem može negativno da utiče na uspeh u školi, kažu stručnjaci i dodaju da su ranije studije nedovoljno trajanje sna povezivale i s gojaznošću, niskim rastom i depresijom.

  • Osmi sekretar SKOJA

    06.11.2012 20:59
    Probudite me onog jutra kad dodje to sutra
    Ovo znaci-Deco spavajte na casu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto je najbolje da spavate na boku?

Ako spavate na boku, preferirate li levu ili desnu stranu? Stručnjaci su otkrili da postoji značajna razlika i da jednoj strani treba da damo prioritet.

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.