Predlog da se pušačima uvedu posebne dozvole

Australijski naučnik Sajmon Čepman predlažio je da se u okviru kampanje borbe protiv pušenja, uvedu dozvole za pušače, koje bi bile obavezne prilikom svake kupovine cigareta, za čije bi se izdavanje plaćala taksa.
Australijski naučnik Sajmon Čepman predlažio je da se u okviru kampanje borbe protiv pušenja, uvedu dozvole za pušače, koje bi bile obavezne prilikom svake kupovine cigareta, za čije bi se izdavanje plaćala taksa.

Reizdavanje bi zavisilo od poštovanja ograničenja o dozvoljenom broju cigareta.

"Pušači bi morali prilikom svake kupovine cigareta da pokažu dozvolu overenu od nadležne institucije, a prodavci ne bi smeli da prodaju cigarete klijentima bez dozvole", objasnio je australijski naučnik.

Pušači bi, kako predlaže Čepman, morali da plate taksu za izdavanje godišnjih dozvola, a iznos bi zavisio od godišnje potrošnje svakog pojedinca.

Izdavanje nove dozvole bi bilo uslovljeno ograničenjem svakodnevne potrošnje.

Prilikom kupovine cigareta, u dozvoli bi se beležio broj kupljenih cigareta tako da se pojedincu sa prekoračenom količinom kupljenih cigareta dozvola više ne bi izdavala, a samim tim bi mu se onemogućila dalja kupovina duvana.

Britanski istraživač Džef Kolin usprotivio se ideji australijskog kolege okarakterisavši je "autoritarističkom" pošto insistira na posledici, umesto na uzroku, a glavni krivac ovog poroka je, ističe on, duvanska industrija, a ne sami pušači.

  • 19.11.2012 12:08
    Šverc
    Pa kako ljudi da zarađuju od šverca cigareta ako cigarete nisu zabranjene.
  • 17.11.2012 19:30
    Gnusna mi je i ideja
    Narode moj, meni smeta duvanski dim, guši me, ali ovakav idiJotizam na mene deluje kao omča oko vrata. Sve mogu da razumem, ali ovakvo iživljavanje nad nečijim slobodnim izborom... stvarno ne mogu. "Zaštita" nas koji nismo konzumenti nikotina i katrana prelazi u tiraniju. Ovakvo zabadanje njuške u tuđ život, tuđe zdravlje i tuđ novčanik počinje da me podseća na "policiju za moral" o čijem delovanju smo imali priliku da čitamo. Dozvolite da se zapitam šta je sledeće? Broj kupljenih kondoma zbog lošeg nataliteta?
  • Jovan

    17.11.2012 18:57
    Jok
    Nisam zato da se opet prave neke nove dozvole, ali sam zato da se pusenje zabrani svuda osim kod svoje kuce, a cene cigareta podignu u nebesa.

    A umesto cigareta bi trebalo da se prodaju spricevi i bocice nikotina, koje ce ponosni ovisnici moci lako i u svako doba da koriste, naravno samo na sebi. Time bi nestao osnovni nesporazum izmedju pusaca i nepusaca, a to je ko se sve truje duvanskim i zasto. Tolerancija bi bila tako osigurana i svima bi bilo lepo. Mozda bih cak organizovao i posebne sobe u kojima bi se "nikotinicari" mogli medjusobno bosti, naravno uz obostranu saglasnost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto je najbolje da spavate na boku?

Ako spavate na boku, preferirate li levu ili desnu stranu? Stručnjaci su otkrili da postoji značajna razlika i da jednoj strani treba da damo prioritet.

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.