Mišićaviji mladići žive duže

Vaša mišićavost u tinejdžerskom uzrastu mogla bi da utiče na to koliko dugo ćete živeti.
Vaša mišićavost u tinejdžerskom uzrastu mogla bi da utiče na to koliko dugo ćete živeti.

Švedski eksperti su pratili više od milion tinejdžera tokom 24 godine. Otkrili su da oni sa manjom mišićnom snagom u rukama i nogama imaju veći rizik od prerane smrti.

Tim iza ovog istraživanja veruje da mišićna snaga pokazuje generalno fizičko zdravlje, što bi moglo da objasni vezu. Stručnjaci upozoravaju da rezultati ovog istraživanja ne znače da će ljudi živeti duže ukoliko odluče da se bave bodi bildingom.

Efekt slabe mišićne spremnosti kod ispitanih dečaka tinejdžera je bio sličan onim već poznatim faktorima rizika od prerane smrti, kao što su gojaznost i visok krvni pritisak. Kada su istraživaći uzeli u obzir ove poznatije faktore rizika, veza između prerane smrti i snage mišića je ostala.

Tokom istraživanja, njih 26.145 ili 2,3 odsto je umrlo. Glavni uzrok smrtnih slučajeva su bile slučajne nesreće, a nakon njih na listi su se nalazili samoubistvo, rak, srčana oboljenja i moždani udar.

Tinejdžeri koji su na početku istraživanja klasifikovani kao natprosečno snažni su imali 20 do 35 odsto manji rizik od prerane smrti. Takođe su imali i između 20 i 30 odsto manji rizik za samoubistvo i 65 odsto manju verovatnoću da će im biti dijagnostikovan neki psihološki poremećaj.

U poređenju s njima, mladići između 16 i 19 godina koji su imali snagu ispod prosečne na početku istraživanja su imali najveći rizik od umiranja pre sredine pedesetih godina.

  • Lemi

    23.11.2012 19:53
    A kod nas...
    Kod nas sve ove statistike ne vaze jer mi zivimo daleko ispod evropskog proseka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto je najbolje da spavate na boku?

Ako spavate na boku, preferirate li levu ili desnu stranu? Stručnjaci su otkrili da postoji značajna razlika i da jednoj strani treba da damo prioritet.

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.