Kafa ne povećava rizik od dijabetesa

Konzumiranje kafe ne povećava rizik od dijabetesa tipa 2, nego ga čak i smanjuje, ukazuje studija stručnjaka s Harvardskog univerziteta.

Konzumiranje kafe ne povećava rizik od dijabetesa tipa 2, nego ga čak i smanjuje, ukazuje studija stručnjaka s Harvardskog univerziteta.

Na velikom uzorku od preko 100.000 muškaraca i žena, praćenih tokom 22 godine, je utvrđeno da su oni koji piju zaslađena pića pod 23 odsto većim rizikom da obole od dijabetesa tipa 2 nego oni koji to ne čine, pri čemu je bilo sve jedno da li su u pitanju pića koja sadrže kofein ili ne.

Time su opovrgnuti nalazi nekih ranijih studija koje su tvrdile da ovaj sastojak kafe povećava rizik od šećerne bolesti tako što privremeno onemogućava da organizam efikasno prerađuje šećer. Stručnjaci s Harvarda su takođe utvrdili da redovno konzumiranje kafe smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 kod žena za osam odsto, bez obzira da li se radi o kafi sa ili bez kofeina.

Kod muškaraca koji redovno piju kafu s kofeinom, rizik obolevanja od dijabetesa tipa 2 je manji za četiri odsto, a kod onih koji piju kafu bez kofeina za sedam odsto. Za tu razliku još uvek nema objašnjenja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto je najbolje da spavate na boku?

Ako spavate na boku, preferirate li levu ili desnu stranu? Stručnjaci su otkrili da postoji značajna razlika i da jednoj strani treba da damo prioritet.

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.