Nos zaista raste kada lažemo

Dvoje španskih psihologa sa Univerziteta u Granadi dokazali su da nas nos, baš kao i u priči o Pinokiju, zaista odaje kada lažemo.
Dvoje španskih psihologa sa Univerziteta u Granadi dokazali su da nas nos, baš kao i u priči o Pinokiju, zaista odaje kada lažemo.

Pinokio, drveni lutak koji nakon brojnih avantura postaje dečak, nije samo junak popularnog romana Karla Kolodija, već i naziv pojedinih fenomena u medicini (Pinokijev kompleks i Pinokijev sindrom).

Španski naučnici Elvira Salasar Lopes i Emilio Gomes Milan otkrili su pomoću termografa, uređaja koji meri temperaturu raznih delova tela, da kada lažemo naš nos otiče (umesto da se izdužuje), dok temperatura u njemu raste.

Ovaj fenomen, koji su nazvali efekat Pinokio, javlja se i kada nas obuzme strah.

Salasar Lopes i Gomes Milan su još otkrili da prilikom izvođenja flamenka, plesačima raste temperatura u zadnjici, da bi se potom širila prema gornjim ekstremitetima.

"To je termički otisak Flamenka i svaki ples ima svoj specifični otisak", kazala je Salasar Lopes, prenose španski mediji.

Španski naučnici tvrde, takođe, da ovom metodom mogu da detektuju i seksualnu želju. Prema njima, porast libida se manifestuje rastom temperature u genitalijama i grudima.

  • Novonasađen

    04.12.2012 19:18
    laž
    Koliki bi nos imali naši političari,kada bi to bila istina?
  • 03.12.2012 21:38
    "Španski naučnici tvrde, takođe, da ovom metodom mogu da detektuju i seksualnu želju. Prema njima, porast libida se manifestuje rastom temperature u genitalijama i grudima."

    Otkrili ste toplu vodu.
  • Lemi

    03.12.2012 19:59
    Istina...
    Au, kod nas sve neki nosati...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto je najbolje da spavate na boku?

Ako spavate na boku, preferirate li levu ili desnu stranu? Stručnjaci su otkrili da postoji značajna razlika i da jednoj strani treba da damo prioritet.

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.