Paradajz sprečava pojavu depresije
Istraživači su analizirali mentalnu zdravstvenu evidenciju i prehrambene navike 1000 muškaraca i žena starosti od 70 ili više godina. Rezultati su pokazali da su oni koji jedu paradajz dva do šest puta nedeljno 46 odsto manje podložni depresiji od onih koji to povrće konzumiraju manje od jednom nedeljno.
Međutim, drugo voće i povrće ne daje takve beneficije po psihičko zdravlje, pokazalo je istraživanje. Konzumiranjem šargarepe, tikve i luka nećete postići nikakav ili će to imati zanemariv učinak na mentalno zdravlje. To ne znači da bi ovo povrće trebalo da prestanete da jedete, ono itekako ima učinak na fizičko zdravlje.
Što se tiče paradajza, on je naročito bogat antioksidansima koji pomažu u čišćenju organizma i sprečavanju bolesti. Paradajz je naročito dobar izvor likopena, koji mu daje crvenu boju, a povezuje se sa smanjenjem rizika od srčanog udara i raka prostate.
Približno 20 odsto ljudi pati od depresije u nekom trenutku života. Pogotovo su žene sklone depresiji, ili bar sklonije od muškaraca. Depresiji su naročito sklone starije osobe zbog čestih upala i drugih bolesti, pa i usamljenosti.
Komentari 1
mrva
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar