Znate li šta jedete?

Proizvođači prehrambenih proizvoda podatke o zdravstvenim vrednostima namirnica pokušavaju da sakriju na razne načine.
Pojedini proizvođači prehrambenih proizvoda podatke o zdravstvenim i nutritivnim vrednostima namirnica pokušavaju da sakriju prikazujući ih na nepristupačnim mestima, na ivicama proizvoda, ili ispisujući ih sitnim slovima koja su iste boje kao ambalaža.

Profesorka Medicinskog fakulteta u Novom Sadu Budimka Novaković kaže da proizvođači često svoje proizvode predstavljaju koristeći stručne izraze i koristeći rupe u pravilnicima koje im omogućavaju da svoje namirnice lažno reklamiraju kao da su bez šećera ili masti.

"To što na proizvodu piše da je bez šećera, ne znači da ta namirnica ne sadrži šećer. To samo znači da nema dodatih šećera, ali može imati prirodno sadržanih ili šećera u drugačijoj formi, poput fruktoze. Na deklaraciji šećera u svetu, šećerom se smatra samo beli, konzumni šećer", kaže Novakovićeva.

Prema njenim rečima, potrošači uglavnom ne znaju razliku između zdravstvene i nutritivne izjave na etiketi proizvoda, zbog čega se često nađu u zabludi kupujući proizvod za koji naivno veruju da predstavlja izvor zdravlja. Novakovićeva dodaje da se na ovaj način kupcima odvlači pažnja sa upotrebe namirnica koje imaju dokazana povoljna dejstva. "Zdravstvena izjava koja kaže da taj proizvod leči i visok krvni pritisak, i reguliše telesnu masu, i obećava da će nam koža biti lepša, sigurno nije istinit. Kad god to čujete, znajte da je laž", kaže profesorka.

Tačnost podataka ispisanih na ambalaži u Srbiji regulišu Pravilnik o označavanju upakovanih namirnica i Pravilnik o ispravnosti dijetetskih proizvoda, međutim, proizvođači često pronalaze rupe u zakonodavstvu.

Lela Tasić iz Asocijacije potrošača Srbije kaže za 021 da zbog manjkavosti zakonskih regulativa koji definišu tu oblast, proizvođači ponekad izbegavaju da napišu šta sve njihova namirnica sadrži. Ona naglašava da se to posebno odnosi na konditorske proizvode koje deca "najviše vole".

"Neki proizvođači lepo napišu sve na jednom proizvodu, ali već na drugom ne daju nikakve podatke. Samo napišu spisak šta se nalazi unutar ambalaže, bez navođenja količine i zastupljenosti sastojaka", navodi Tasićeva.

Asocijacija potrošača Srbije analizirala je "slatkiše" i "slaniše" koji se nalaze na rafovima, i kao pomoć građanima sačinili su vodič za pravilan odabir namirnica za decu predškolskog uzrasta. Prema njihovim rečima, ova grupa je najugroženija, jer ne može sama da bira šta će jesti, već tu ulogu imaju roditelji, koji su često slabo informisani. (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

  • jelena

    23.12.2012 10:31
    kontrola namirnica
    Da li znate da niko ne kontrolise zivotne namirnice po marketima jer je oduzeta nadleznost sanitarnoj inspekciji za njihovu kontrolu vec bi to trebale da rade poljoprivredna ili veterinarska inspekcija po novom Zakonu.Napravite test,nazovite navedene inspekcije i recite da ste kupili namirnicu proteklog roka trajanja pa cete videti sta ce vam reci ko je nadlezan.
  • Jova

    18.12.2012 19:39
    Najbolje je ne kupovati sav taj drek: smoki, cips, pastete, virsle... Za mene je vrhunac smoki preliven cokoladom! Mnogi roditelji kupuju deci to smece, jer se onda zavara stomak, pa ne mora da se kuva. Neprosvecenost...
  • Dr Petrović

    16.12.2012 17:55
    A pesticidi ?


    Uvozni lobi nas tovari sa proizvodima punim pesticida.
    Preprodavci ih dodatno "krste".
    Sve više je parenhimatoznih, žljezdanih, kožnih, neuroloških... oboljenja koje su posledica konzumacije pesticida iz hrane.
    To niko ne kontroliše ( ili samo pro forme ).


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto je najbolje da spavate na boku?

Ako spavate na boku, preferirate li levu ili desnu stranu? Stručnjaci su otkrili da postoji značajna razlika i da jednoj strani treba da damo prioritet.

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.