Dobra vest za one koji vole kafu

Ako dan ne možete da zamislite bez šoljice kafe, evo dobrih vesti za vas.
Ako dan ne možete da zamislite bez šoljice kafe, evo dobrih vesti za vas.

Ljudi koji dnevno popiju više od četiri šolje kafe izloženi su znatno manjem riziku od određenih tipova kancera, pre svega onih koji napadaju usnu duplju i grlo.

Američki naučnici utvrdili su da konzumiranje četiri šolje kafe dnevno smanjuje rizik od raka usne duplje za polovinu, a zaštitno dejstvo kafe pripisuje se prirodnim antioksidantima kojima je kafa bogata. Istraživanje sprovedeno u organizaciji Američkog društva za borbu protiv raka pokazalo je da se ovaj blagotvorni efekat kafe ne smanjuje čak ni ako osoba puši ili konzumira alkohol, što se smatra ozbiljnim faktorima rizika, prenosi "Dejli mejl".

Tokom istraživanja proučeni su slučajevi gotovo milion muškaraca i žena koji su se 1982. dobrovoljno prijavili da učestvuju u višegodišnjoj američkoj nacionalnoj studiji za prevenciju raka.

  • Kosta

    17.12.2012 21:50
    Fasciniran
    sam tvrdnjom da kofein ne podiže krvni pritisak. I da, ovo je sarkastičan komentar.
  • 17.12.2012 17:42
    Kafa ne povisuje pritisak, nego ubrzava rad srca.
  • Kosta

    17.12.2012 10:42
    Super
    Više od četiri šoljice kafe? Nema veze što će nam pritisak biti 160 sa 90, samo kad su nam šanse za kancerom umanjene.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto je najbolje da spavate na boku?

Ako spavate na boku, preferirate li levu ili desnu stranu? Stručnjaci su otkrili da postoji značajna razlika i da jednoj strani treba da damo prioritet.

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.