Ne može da izbaci pesme iz glave - bukvalno

Svi znamo kako iritantno može biti kada vam se neka melodija uvrti u glavu. Međutim, jedna žena pati od tako živopisnih zvučnih halucinacija, da mora paliti usisivač kako bi ih "nadglasala".
Svi znamo kako iritantno može biti kada vam se neka melodija uvrti u glavu. Međutim, jedna žena pati od tako živopisnih zvučnih halucinacija, da mora paliti usisivač kako bi ih "nadglasala".

Kat Gemster (84) iz Velike Britanije ima sindrom muzičkog uva, što znači da se u njenoj glavi konstantno naizmenično vrti pet-šest pesama podjednako glasno, kao da ih je neko pustio u sobi.

Kada je prvi put primetila simptome 2010. pomislila je da je reč o bučnim komšijskim žurkama. "Jednog jutra sam se probudila i čula pesmu ‘God save the Queen’. Mislila sam da su je pustile komšije, jer je neprekidno ‘išla’", kaže ona.

Iako neobična plejlista božićnih pesama, radijskih hitova i himni njoj zvuči veoma stvarno, ona se zapravo pušta u njenoj glavi.

"Na svakih pet minuta u glavi mi je rođendanska pesma. Mrzim je", kaže Kat koja još čuje "Silent Night", "Abide with Me", "You’ll Never Walk Alone", i "Land of Hope and Glory".

Srećom, barem joj se "pevač" dopada. "Čujem tenor, muški, jak, glasan i lep glas, kao i muziku", objašnjava ona.

Ova baka iz Liverpula nije jedina koja pati od ovog stanja, ali je poremećaj ipak veoma redak – pogađa jednu od 10.000 osoba starijih od 65 godina.

Gemster kaže da je sindrom dobila nakon što je uzimala antidepresive kako bi se izborila sa sestrinom smrću.

Psihijatar dr Nik Vorner kaže da je već nailazio na starije pacijente koji imaju sličan problem. "Otkrili smo da se mnogim ljudima u glavi ‘vrte’ himne i božićne pesme. Himne su najčešće – javljaju se u 50 odsto slučajeva", objašnjava on.

Istraživači spekulišu da je ovaj sindrom posledica propadanja sluha i da mozak "popunjava tišinu" poznatim melodijama.

Robert Šuman navodno je patio od ovog stanja i tvrdio da čuje "anđeoski hor" kako mu peva. Nažalost, za ovaj poremećaj nema leka, mada dr Vorner kaže da pacijent može pomoći sebi tako što će se više družiti, slušati drugačiju muziku i odvlačiti pažnju sa dosadnih melodija.

  • :)

    21.12.2012 15:22

    "You’ll Never Walk Alone" verovatno ona navijacka Liverpulova :)
  • 18.12.2012 23:46
    Da je iz Srbije morala bi da plati harač Sokoju.
  • George Costanza

    18.12.2012 23:23
    master of the house, doling out the charm,
    eeady with a handshake and an open palm...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto je najbolje da spavate na boku?

Ako spavate na boku, preferirate li levu ili desnu stranu? Stručnjaci su otkrili da postoji značajna razlika i da jednoj strani treba da damo prioritet.

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.