Uskoro vina koja ne izazivaju mamurluk?
Istraživači koje je angažovala EU otkrili su, možda, način da se eliminiše mamurluk posle konzumiranja vina, objavila je Evropska komisija.
Tajna je u tome da se iz ovog pića ukloni hemijski konzervans koji može da izazove glavobolju, pa čak i napad astme kod onih koji su na njega osetljivi. Radi se o sumpor dioksidu, prirodnom hemijskom jedinjenju koje čuva vino, utvrdili su angažovani akademici, vinari i stručnjaci za hranu.
"Evropski istraživači su načinili napredak ka pronalaženju alternative dodavanju sumpor dioksida u crno vino i u neke vrste hrane, kao što je suvo voće", stoji u saopštenju Komisije EU, koja je u ovaj projekat, započet 2009. godine, uložila tri miliona evra.
Prvi degustatori vina kojem su, umesto sumpor dioksida, dodata dva druga prirodna ekstrakta, nisu osetili nikakvu razliku u ukusu u odnosu na standardno vino.
Ukoliko i predstojeće testiranje, planirano za januar, da tako dobre rezultate, otpočeće proces izdavanja odobrenja za vina koja ne izazivaju mamurluk, ističe portparol projekta, uz napomenu da naziv alternativnih ekstrakata zasad ostaje tajna.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar