Brazil: Obavezno evidentiranje zaraženih HIV-om

U cilju intenziviranja borbe protiv side i što ranijeg lečenja, od brazilskih lekara će se u buduće zahtevati da vlastima prijave svaki slučaj zaraze HIV virusom, saopštava ministarstvo zdravlja Brazila.
U cilju intenziviranja borbe protiv side i što ranijeg lečenja, od brazilskih lekara će se u buduće zahtevati da vlastima prijave svaki slučaj zaraze HIV virusom, saopštava ministarstvo zdravlja Brazila.

Do sada su lekari bili obavezni da vlastima prijavljuju samo slučajeve obolelih od side, prenosi AP. Svi Brazilci oboleli od side mogu besplatno da dobiju antiretroviralnu terapiju. Tu mogućnost sada koristi 223.000 građana, što državu košta blizu 700 miliona dolara godišnje.

Zdravstveni stručnjaci procenjuju da u Brazilu ima i 250.000 osoba zaraženih HIV virusom, koji izaziva sidu, ali to niko ne može pouzdano da zna, jer slučajevi zaraze HIV-om do sada nisu praćeni.

Procenjuje se da je između 1980 i 2010. u Brazilu od side umrlo oko 241.500 ljudi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto je najbolje da spavate na boku?

Ako spavate na boku, preferirate li levu ili desnu stranu? Stručnjaci su otkrili da postoji značajna razlika i da jednoj strani treba da damo prioritet.

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.