Slatkiši zaglupljuju

Jedna velika studija u Velikoj Britaniji, rađena na nekoliko hiljada dece školskog uzrasta, pokazala je da je u grupi dece koja nekontrolisano jedu slatkiše i sve vrste prostih šećera, u proseku, nivo inteligencije niži za 25 poena, što je jako loš rezultat u odnosu na postavljene parametre.

Jedna velika studija u Velikoj Britaniji, rađena na nekoliko hiljada dece školskog uzrasta, pokazala je da je u grupi dece koja nekontrolisano jedu slatkiše i sve vrste prostih šećera, u proseku, nivo inteligencije niži za 25 poena, što je jako loš rezultat u odnosu na postavljene parametre.

Psiholog sa univerziteta u Bristolu Piter Rodžers tvrdi da je time i naučno dokazano da "šećer prži mozak".

Ko još ne zna za koka kolu

25% "zdravih" ljudi ima neki oblik poremećaja aktivnosti insulina baš zbog nekontrolisanog unosa slatkiša. Ovo je ujedno i procenat faktora rizika za nastanak ozbiljnog poremećaja metabolizma šećera. To znači da svaki četvrti potencijalno zdrav čovek ima rizik da razvije ozbiljna oštećenja organizma usled unosa hrane koja sadrži proste šećere.

Tako je npr. "coca-cola" zaslađena rafinisanim kukuruznim sirupom. Nakon što je dokazana direktna povezanost ovog šećera sa nastankom vrlo visokog holesterola, kompanija je uvela novu vrstu "Zero" i predstavila ga kao veoma zdravu varijantu. Nažalost, aspartam kao zaslađivač, uzrokovao je u Americi pojavu nekoliko hiljada novih dijabetičara u dečijem uzrastu, ali i neverovatan porast obolele dece od tumora na mozgu.

Prema nezavisnim istraživačkim centrima, dokazano je da mala konzerva kole sadrži 9,5 kašičica šećera. Odnosno, litar ovog pića sadrži tridesetak malih kašičica rastopljenog belog šećera ili 150 grama.

Muškarci, smanjite stomak

Rizik za pojavu šećerne bolesti je naročito visok kod osoba koje imaju masne naslage u predelu struka i stomaka. Smanjenje težine, a pre svega ovih naslaga je od vitalnog značaja za zdravlje.

Statistika je neumoljiva - 93% muškaraca koji imaju masne naslage na stomaku imaju povećano stvaranje estrogena, ženskog polnog hormona, a smanjeno stvaranje testosterona, muškog polnog hormona. Ovo, osim pada libida i smanjenja muževnosti, pre svega utiče na povećanje faktora rizika za nastanak srčanih bolesti, povećanja krvnog pritiska i mnogih metaboličkih poremećaja, a pre svega dijabetesa.

  • Boki NS

    13.01.2013 10:57
    Pa ko voli više da jede slatkiše, torte i čokolade?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto je najbolje da spavate na boku?

Ako spavate na boku, preferirate li levu ili desnu stranu? Stručnjaci su otkrili da postoji značajna razlika i da jednoj strani treba da damo prioritet.

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.