Pasivno pušenje vodi ka demenciji

Udisanje dima cigarete koju puši druga osoba povećava rizik od ozbiljne demencije, tvrde istraživači.
Udisanje dima cigarete koju puši druga osoba povećava rizik od ozbiljne demencije, tvrde istraživači.

Poznato je da pasivno pušenje može izazvati ozbiljne kardiovaskularne i respiratorne bolesti kao što su bolesti srca i rak pluća. Međutim, do sada nije bilo potpuno jasno da li pasivno pušenje povećava rizik od demencije – uglavnom zbog nedovoljnog broja studija koje su se bavile tom problematikom.

Najnovije istraživanje, koje su sproveli naučnici sa Medicinskog univerziteta Anhui u Kini i Kraljevskog koledža u Londonu, proučavalo je skoro 6.000 osoba starosti preko šezdeset godina u 5 kineskih provincija. Tim je testirao učesnike na sindrome demencije između 2001. i 2003. godine i ponovo 2007. i 2008. godine kao i na njihovu izloženost dimu cigareta. Naučnici su otkrili da je 10 odsto učesnika imalo ozbiljne sindrome demencije. Ovi rezultati značajno su povezani sa izloženošću i vremenom provedenom u blizini osoba koje puše.

"Rizik za obolevanje od demencije kod ljudi koji su izloženi pasivnom pušenju podjednako je velik kao i rizik od dobijanja koronarnih bolesti srca. Trenutno znamo da skoro 90 odsto svetske populacije živi u zemljama koje ne poseduju javne površine namenjene isključivo nepušačima", izjavio je dr Ruoling Čen, vođa istraživanja.

Ovo istraživanje objavljeno je u žurnalu "Occupational and Environmental Medicine".

  • nepušač

    25.02.2014 09:07
    nejasno
    Da li to znači da aktivni pušači ne bi bili ugroženi demencijom? Šta to znači samo pasivni? Nejasno objašnjavate, tako da bih trebao da propušim, kako bih se oslobodio demencije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto je najbolje da spavate na boku?

Ako spavate na boku, preferirate li levu ili desnu stranu? Stručnjaci su otkrili da postoji značajna razlika i da jednoj strani treba da damo prioritet.

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.