Žvakanje žvake dobro za pažnju i reflekse?

Naučnici tvrde da je žvakanje žvake dobro za mozak i da poboljšava razmišljanje i pažnju kod ljudi, a nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da su reakcije osoba koje žvaću žvake 10 odsto brže.
Naučnici tvrde da je žvakanje žvake dobro za mozak i da poboljšava razmišljanje i pažnju kod ljudi, a nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da su reakcije osoba koje žvaću žvake 10 odsto brže.

Izveštaj objavljen u žurnalu "Mozak i kognitivnost" tvrdi da žvakanje žvake utiče na čak 8 regiona mozga. Jedna od teorija kojom se objašnjava ovo jeste da žvakanje pojačava uzbuđenost što dovodi do privremenog pojačanja dotoka krvi u mozak.

Dobrovoljci su izvodili testove sa žvakom i bez žvake (koja nije imala specifičan ukus), a njihovi mozgovoi su skenirani kako bi istraživači mogli da vide koji delovi mozga su aktivni.

Tokom tridesetominutnih testova dobrovoljci su pritiskali dugme levim ili desnim palcem u zavisnosti od smera stelice koja je prikazivana na ekranu. Tokom testa merena je brzina dobrovoljaca, a rezultati su bili bolji u sliučaju kada su osobe žvakale žvaku.

Muškarci i žene koji nisu žvakali žvake imali su vreme reakcije od 545 milisekundi, dok su sa žvakom dugme pritiskali za 493 milisekunde, a podaci dobijeni skeniranjem njihovog mozga pokazali su da su delovi mozga koji su prilikom žvakanja bili aktivni bili zaduženi za brzinu i pažnju.

Međutim, novi rezultati ne poklapaju se sa ranijim istraživanjem Univerziteta Kardif koje je pokazalo da osobe koje žvaću žvaku imaju problema da zapamet brojeve i slova.

Oni su zaključili da pokreti koje pravimo tokom žvakanja negativno utiču na sposobnost mozga da memoriše ove podatke.

  • S

    04.02.2013 08:02
    Najbolje za stomatoloske ordinacije,plombe ispadaju ucestalo,....
  • Marko

    03.02.2013 21:51
    dobro za paznju i reflekse
    ...a najbolje za proizvodjace zvakace gume. pogledajte u prodavnicama, cena je 3000 dinara po kilogramu, a sastojci - secer, aroma i jos po nesto...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto je najbolje da spavate na boku?

Ako spavate na boku, preferirate li levu ili desnu stranu? Stručnjaci su otkrili da postoji značajna razlika i da jednoj strani treba da damo prioritet.

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.