Nesanica dobra za zdravlje?

Dobar san ipak nije lek za sva stanja, tvrde naučnici koji su ustanovili da san može očuvati bolno sećanje zbog čega se kasnije osoba može osećati još gore.
Dobar san ipak nije lek za sva stanja, tvrde naučnici koji su ustanovili da san može očuvati bolno sećanje zbog čega se kasnije osoba može osećati još gore.

Stručnjaci su do tog zaključka došli tokom testa u kojem su ljudi gledali uznemirujući ili traumatski doživljaj, pri čemu su učesnici bili manje emocionalno uznemireni ako su sledećih 12 sati ostali budni.

Neurolozi Univerziteta Masačusets misle da to ima logike, jer je funkcija sna očuvanje memorije, pa čak i ako je reč o traumi. Portal Magazin navodi da je tokom istraživanja 106 muškaraca i žena gledalo slike od kojih su pojedine bile neutralne, a neke vrlo negativne - poput nasilja, rata i saobraćajnih nesreća.

Ispitanici su kasnije ocenili svoju emocionalnu reakciju od jedan do devet. Dvanaest sati kasnije opet su im pokazali slike, neke nove, a neke već viđene, pri čemu su ispitanici trebali da kažu da li su sliku prethodno videli i morali su opet da ocene emocionalnu reakciju.

Polovina osoba iz grupe je slike gledala tokom dva dana, a u međuvremenu su spavali, dok je druga polovina prvu seriju slika pogledala ujutru, a drugu uveče istog dana, a da u međuvremenu nisu spavali.

One koji su u međuvremenu spavali slike nasilja su uznemirile jednako ili i više nego prvi put, a s druge strane, oni koji su ostali budni, na drugu seriju slika reagovali su manje emotivno.

Istraživač, dr Rebeka Spenser je rekla da je ovim istraživanjem dokazano da san čuva memoriju, ali i emocionalnu reakciju koju su ispitanici imali tokom neke situacije, što predstavlja novinu za istraživače.

Doktorka Spenser i njene kolege sprovešće dodatne testove kako bi utvrdili koliko je dugo potrebno ostati budan, a za sada se pretpostavlja da period stanja budnosti mora biti proporcionalan doživljenoj traumi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto je najbolje da spavate na boku?

Ako spavate na boku, preferirate li levu ili desnu stranu? Stručnjaci su otkrili da postoji značajna razlika i da jednoj strani treba da damo prioritet.

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.