Čemu služi slepo crevo?

Slepo crevo možda i nije tako beskorisno. Ova struktura kod mesta spajanja malog i velikog creva evoluirala je čak 32 puta kod sisara, pokazala je nova studija.
Slepo crevo možda i nije tako beskorisno. Ova struktura kod mesta spajanja malog i velikog creva evoluirala je čak 32 puta kod sisara, pokazala je nova studija.

Čarls Darvin bio je prvi naučnik koji je pokušao da odgonetne ulogu slepog creva koje imaju samo ljudi i drugi primati. On je smatrao da su naši daleki preci živeli od lišća, pa im je bilo potrebno što više prostora u crevima za lagano razlaganje biljnih tkiva. Kasnije, ti preci su počeli da jedu voće koje se lakše vari, pa proširenje nije bilo potrebno i počelo je da se smanjuje. Ono što je od njega ostalo je majušno slepo crevo. Darvin je mislio da ono više nema nikakvu ulogu, ali neki naučnici smatraju da je tu s razlogom.

Već dugo je poznato da ta struktura sadrži specifičan tip tkiva koje pripada limfnom sistemu. Taj sistem nosi bela krvna zrnca koja se bore protiv infekcija.

U poslednjih deset godina istraživanja su pokazala da to tkivo podstiče rast nekih vrsta korisnih bakterija u crevima. Štaviše, studije su otkrile da razne vrste poput dabrova, koala i bodljikavih prasadi takođe imaju tu strukturu. Drugim rečima – slepo crevo nemaju samo primati, kako se ranije mislilo.

Međunarodni tim stručnjaka među kojima su dr Heder F. Smit, evolucioni biolog na Midvestern univerzitetu u Glendejlu i Vilijam Parker, hirurg koji proučava imuni sistem na Djuk univerzitetu, kaže da je to najveći dokaz da slepo crevo služi nekoj svrsi.

Nova studija objavljena ovog meseca u Comptes Rendus Palevol, obuhvatili je ispitivanje ishrane 361 odraslog sisara uključujući i 50 vrsta za koje se sada zna da imaju slepo crevo. Otkrili su da su da je slepo crevo evoluiralo barem 32 puta i to ne uvek kada su sisari menjali ishranu, kako je Darvin nekada mislio. Doduše, on je tačno identifikovao poreklo slepog creva kod majmuna, budući da su analize pokazale da je ono nastalo onda kad su naši preci promenili način ishrane.

Ovakva otkrića su izuzetno važna jer pokazuju da slepo crevo zaista ima neku svrhu, ali će tek dalje studije pokazati o čemu je tačno reč.

Ipak, istraživači možda već imaju odgovor.

Parker je sa kolegama sa Djuk univerziteta 2007. postavio hipotezu o imunološkoj ulozi slepog creva koje se ponaša kao "sigurna kuća" za korisne bakterije. One pomažu imunom sistemu da pripremi imuni sistem na “napad” drugih bakterija. Ukoliko “loše” bakterije ipak prevladaju crevima, "dobre" imaju mesto za povlačenje u slepom crevu. Čim se imuni sistem izbori sa infekcijom, korisne bakterije izlaze i kolonizuju debelo crevo.

  • Buljavi

    19.02.2013 14:11
    ...
    Crevo jeste slepo, ali zato ja nisam!
  • fazo

    15.02.2013 21:40
    Slepo crevo sluzi da vas boli :)
  • 15.02.2013 07:00
    "...kod mesta spajanja MALOG I VELIKOG creva..." Prevodilac ovog teksta nije uključio ni TANKI ni DEBELI mozak!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto je najbolje da spavate na boku?

Ako spavate na boku, preferirate li levu ili desnu stranu? Stručnjaci su otkrili da postoji značajna razlika i da jednoj strani treba da damo prioritet.

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.