Stres smanjuje plodnost muškaraca

Sposobnost muškarca da proizvede zdrave i funkcionalne semene ćelije mogla bi da zavisi od toga koliko je u stanju da se izbori sa stresom, ukazuje studija, obavljena u Evropskoj bolnici u Rimu.
Sposobnost muškarca da proizvede zdrave i funkcionalne semene ćelije mogla bi da zavisi od toga koliko je u stanju da se izbori sa stresom, ukazuje studija, obavljena u Evropskoj bolnici u Rimu.

Italijanski tim, kojim je rukovodila Eliza Velani, je utvrdio da se u ejakulatu muškaraca kod kojih se registruje viši nivo kratkoročnog i dugoročnog stresa ili povećana anksioznost, registruje niža koncentracija i manji ukupan broj spermatozoida.

Oni s najvišim nivoom anksioznosti su takođe pod većim rizikom od deformisanih ili manje pokretljivih semenih ćelija.

Studijom su bila obuhvaćena 94 muškarca, koji su po prvi put potražili pomoć na klinici za plodnost pri pomenutoj bolnici i 85 muškarca, koji nisu tražili terapiju za poboljšanje plodnosti.

Svi ovi muškarci su dali uzorak semene tečnosti na analizu i popunili dva upitnika kojima se mere trenutna i dugoročna anksioznost i stres na skali od 20 do 80 poena.

U proseku su muškarci iz obe grupe na tim testovima imali rezultat od 27 do 40 poena, što se ne smatra "patološkim". Međutim, poređenjem 28 ispitanika sa najnižim i 40 ispitanika sa najvišim nivooom stresa i anksioznosti, ispostavilo se da su ovi iz druge grupe pod znatno većim rizikom od smanjene koncentracije i manjeg ukupnog broja semenih ćelija, kao i od manje pokretljivosti spermatozoida. Kod njih je registrovan i nešto veći rizik od oštećenja DNK.

Komentarišući rezultate italijanske studije, Tina Jensen, stručnjak Kraljevske bolnice u Kopenhagenu, ističe da je teško reći kako bi ovi oni mogli da se primene na opštu populaciju, s obzirom da je preko polovine praćenih muškaraca bilo prijavljeno za tretman plodnosti. "Da li ste pod stresom zato što ste neplodni ili stres izaziva neplodnost?", pita se Jensenova, dodajući i da je tretman plodnosti sam po sebi veoma stresan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto je najbolje da spavate na boku?

Ako spavate na boku, preferirate li levu ili desnu stranu? Stručnjaci su otkrili da postoji značajna razlika i da jednoj strani treba da damo prioritet.

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.