Tetris dobar za lečenje "lenjog" oka

Kanadski lekari otkrili su inovativan način za lečenje "lenjog" oka (slabovidost ili ambliopija), a to je igranje videoigre Tetris.
Kanadski lekari otkrili su inovativan način za lečenje "lenjog" oka (slabovidost ili ambliopija), a to je igranje videoigre Tetris.

Tim istraživača sa Univerziteta Mekgil otkrio je da ova igrica pomaže u "treniranju" očiju da rade zajedno.

U studiji sprovedenoj na 18 odraslih osoba otkriveno je kako je ova metoda efikasnija od uobičajenog povezivanja zdravog oka kako bi se pojačalo korišćenje slabijeg.

Robert Hes i njegove kolege pokušali su da istraže drugačiji i lakši pristup lečenju. Pomoću specijalnih video naočara pokušali su da nateraju oba oka da rade zajedno. Devet dobrovoljaca sa ambliopijom nosila su naočare po jedan sat dnevno, za vreme igranja Tetrisa, tokom dve nedelje. Zahvaljujući naočarima, jedno oko je moglo videti samo elemente koji padaju, dok je drugo pratilo kako se oni slažu na dnu ekrana. Druga grupa dobrovoljaca podvrgnuta je uobičajenoj metodi lečenja. Nakon dve nedelje, prva grupa je pokazala znatno poboljšanje vida u odnosu na drugu.

Smatra se da najmanje jedno od 50 dece boluje od ambliopije. Poremećaj nastaje kada se jedno oko ne razvije na pravi način, a često se uz njega pojavljuje i razrokost, odnosno oči počnu gledati u različitim smerovima.

Bez lečenja to može prouzrokovati trajni gubitak vida na slabijem oku i lekari pokušavaju da intervenišu što pre.

Naučnici kažu da bi se u ovoj metodi mogle koristiti i druge igre, ne samo Tetris. Bitno je samo oči naterati da rade zajedno.

Istraživači sada žele proveriti da li će metoda biti jednako uspešna i kod dece.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto je najbolje da spavate na boku?

Ako spavate na boku, preferirate li levu ili desnu stranu? Stručnjaci su otkrili da postoji značajna razlika i da jednoj strani treba da damo prioritet.

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.