Lekari ljubazniji prema vitkim pacijentima

Lekari su daleko ljubazniji prema vitkijim pacijentima nego onima sa viškom kilograma, rezultat je istraživanja koje su sproveli stručnjaci Univerziteta Džons Hopkins u Baltimoru.
Lekari su daleko ljubazniji prema vitkijim pacijentima nego onima sa viškom kilograma, rezultat je istraživanja koje su sproveli stručnjaci Univerziteta Džons Hopkins u Baltimoru.

U okviru svoje studije, naučnici su analizirali odnos između 39 lekara i 208 pacijenata i ustanovili da se medicinsko osoblje ophodi sa više simpatija i poštovanja prema ljudima vitkog stasa.

"Lekari su manje ljubazni i imaju manje empatije prema gojaznim pacijentima", ističu istraživaći, napominjući, međutim, da odnos lekara prema pacijentima sa viškom kilograma ostaje korektan i profesionalan i da su njihove dijagnoze i terapije ispravne.

Ipak, nedostatak ljubaznosti utiče na zdravlje gojaznih pacijenata.

"Odsustvo empatije može da umanji efikasnost lečenja", objašnjavaju naučnici, dodajući da pacijenti teže menjaju svoj način života ako nemaju dobar odnos sa lekarom koji ih savetuje.

"Empatija i uspostavljanje veze su osnov dobrog odnosa između pacijenta i lekara", napominju istraživači.

"Naravno, lekari su tu da daju medicinske nalaze, ali svojim ponašanjem mogu istinski da podrže pacijente u promeni načina života", zaključuju oni.

  • Gillan

    27.04.2013 06:52
    Nasim lekarima je BAS svejedno kako izgledate. Neljubazni su prema SVIM pacijentima.
    Ne udostoje vas ni pogleda ni informacije sta vam fali. Uglavnom pogledaju nalaze i onda satima, sa dva prsta, kuckaju u nekom Windows95...

    Posle toga, sestra vam objasni da ste 30 godina uplacivali zdravstveno za kerov k#r$c....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto je najbolje da spavate na boku?

Ako spavate na boku, preferirate li levu ili desnu stranu? Stručnjaci su otkrili da postoji značajna razlika i da jednoj strani treba da damo prioritet.

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.