Kafa pomaže u borbi protiv raka dojke

Redovnim konzumiranjem dve šoljice kafe dnevno može se sprečiti vraćanje raka dojke kod pacijenata koji su prethodno već lečeni od ove bolesti, otkrilo je novo istraživanje.
Redovnim konzumiranjem dve šoljice kafe dnevno može se sprečiti vraćanje raka dojke kod pacijenata koji su prethodno već lečeni od ove bolesti, otkrilo je novo istraživanje.

U kombinaciji sa lekom protiv raka tamoksifenom, kafa bi mogla biti zaslužna za gotovo upola manje slučajeva povratka bolesti, tvrde naučnici.

Istraživači sa Univerziteta Lund u Švedskoj zapravo veruju da kafa pojačava dejstvo leka.

Do ovog zaključka se došlo nakon petogodišnjeg ispitivanja 600 pacijentkinja koje su imale rak dojke.

Tamoksifen je lek koji se obično daje pacijentkinjama nakon operacije raka dojke. Utvrđeno je da se kod onih pacijentkinja koje su konzumirale ovaj lek zajedno sa dve šoljice kafe dnevno rak ređe vraćao.

Ranije su naučnici sa Harvarda otkrili da žene koje piju tri ili više šoljica kafe dnevno imaju 20 odsto manje šanse da obole od raka kože u odnosu na one koje ne konzumiraju kafu ili to čine veoma retko. Manju šansu za rak kože imaju i muškarci koji konzumiraju kafu, tvrde naučnici, prenosi Dejli Mejl.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto je najbolje da spavate na boku?

Ako spavate na boku, preferirate li levu ili desnu stranu? Stručnjaci su otkrili da postoji značajna razlika i da jednoj strani treba da damo prioritet.

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.