Mozak bolje radi uz visokokaloričnu hranu
Naš mozak bolje funkcioniše kada konzumiramo visokokaloričnu hranu, čak i onda kada ona ima lošiji ukus od manje kaloričnih zamena, tvrdi novo istraživanje.
Naučnici sa Univerziteta Jejl otkrili su da hrana bogata kalorijama izaziva bolje reakcije u mozgu. Oni su otkrili da postoje dva različita moždana kruga koja se aktiviraju kada ljudi jedu. Jedan od krugova odnosi se na fluktuacije nivoa šećera u krvi, dok drugi reaguje na osnovu toga da li nam se dopada ili ne dopada ukus hrane.
"Mozgu je ustvari jedino stalo do kalorija", kazala je Dana Smal, psiholog s Jejla.
Tim istraživača je zamolio grupu volontera da probaju nekoliko vrsta pića različitih ukusa, od kojih su neki sadržavali kalorije, a drugi su bili bez kalorija.
Nakon tri nedelje su otkrili da je grupa koja je konzumirala kalorična pića bila mnogo zadovoljnija njihovim ukusom zbog visokog nivoa šećera u njihovoj krvi. Naučnici napominju da ispitanici nisu znali da su u njihova pića dodate kalorije.
Ista stvar se dešava i sa hranom.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar