Riblje ulje poništava efekte brze hrane
Nakon više od decenije istraživanja, otkriveno je da ishrana sa visokim procentom masti može uticati na mozak i poremetiti neurogenezu, proces koji stvara nove nervne ćelije.
Naučnici sa univerziteta u Liverpulu su otkrili da ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama, poput ribljeg ulja, može zaustaviti ove negativne uticaje stimulirajući oblast u mozgu koja kontroliše hranjenje, učenje i pamćenje.
"Prekomerno konzumiranje određenih makronutrijenata, poput rafiniranog šećera i zasićenih masti u brzoj hrani, dovodi do prekomerne telesne težine, ometa metabolizam, a utiče i na mentalne procese. Ove promene mogu se videti u strukturi mozga te mogućnosti stvaranja novih nervnih ćelija, što se potencijalno povezuje sa neurodegenerativnim bolestima. Omega-3 masne kiseline mogu obrnuti ili zaustaviti ove uticaje", izjavila je Lusi Pikavans, jedna od istraživača.
Istraživanje je pokazalo da ishrana sa visokim procentom masti zaustavlja lučenje hormona koji štite neurone i stimuliraju njihov rast. Omega-3 masne kiseline vraćaju lučenje hormona u normalno stanje, bore se protiv povećane cirkulacije upalnih molekula i triglicerida i podstiču rast nervnih ćelija.
Komentari 1
member
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar