Riblje ulje poništava efekte brze hrane

Riblje ulje obnavlja mozak nakon konzumacije brze hrane i može zaustaviti njen negativan uticaj, navode naučnici.
Riblje ulje obnavlja mozak nakon konzumacije brze hrane i može zaustaviti njen negativan uticaj, navode naučnici.

Nakon više od decenije istraživanja, otkriveno je da ishrana sa visokim procentom masti može uticati na mozak i poremetiti neurogenezu, proces koji stvara nove nervne ćelije.

Naučnici sa univerziteta u Liverpulu su otkrili da ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama, poput ribljeg ulja, može zaustaviti ove negativne uticaje stimulirajući oblast u mozgu koja kontroliše hranjenje, učenje i pamćenje.

"Prekomerno konzumiranje određenih makronutrijenata, poput rafiniranog šećera i zasićenih masti u brzoj hrani, dovodi do prekomerne telesne težine, ometa metabolizam, a utiče i na mentalne procese. Ove promene mogu se videti u strukturi mozga te mogućnosti stvaranja novih nervnih ćelija, što se potencijalno povezuje sa neurodegenerativnim bolestima. Omega-3 masne kiseline mogu obrnuti ili zaustaviti ove uticaje", izjavila je Lusi Pikavans, jedna od istraživača.

Istraživanje je pokazalo da ishrana sa visokim procentom masti zaustavlja lučenje hormona koji štite neurone i stimuliraju njihov rast. Omega-3 masne kiseline vraćaju lučenje hormona u normalno stanje, bore se protiv povećane cirkulacije upalnih molekula i triglicerida i podstiču rast nervnih ćelija.

  • member

    19.05.2013 21:17
    znaci li to da treba jesti ribu u restoranima brze hrane?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto je najbolje da spavate na boku?

Ako spavate na boku, preferirate li levu ili desnu stranu? Stručnjaci su otkrili da postoji značajna razlika i da jednoj strani treba da damo prioritet.

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.