Hrana koja poboljšava vid

Borovnica i šargarepa poboljšavaju noćni vid, kelj štiti od štetnih UV zraka, ostrige bogate cinkom važne su za zdravlje oka, a vitamin C sprečava pojavu katarakte.

 

Borovnica i šargarepa poboljšavaju noćni vid, kelj štiti od štetnih UV zraka, ostrige bogate cinkom važne su za zdravlje oka, a vitamin C sprečava pojavu katarakte.

Vitamin C usporava propadanje vida

Sok od narandže bogat je vitaminom C koji jača kapilare, održava oblik rožnjače i sprečava pojavu katarakte. Katarakta nastaje zbog prevelike izloženosti suncu ili oksidativnog stresa, a može uzrokovati duplu sliku. Vitamin C usporava propadanje vida usled starenja.

Ostrige za zdrave oči

Ostrige nisu samo afrodizijak, one su bogate cinkom, mineralom nužnim za zdravlje očiju. Cink pomaže u zaštiti oka, regulaciji šećera u krvi i sprečava oksidativne procese koji oštećuju ćelije. Stručnjaci preporučuju svaki dan da se pojede šest ostriga ili prehrana upotpuni namirnicama bogatim ovim mineralom kao što su govedina, pasulj i orašasti plodovi.

Kelj štiti od UV zraka

Kelj je bogat antioksidansima luteinom i zeaksanitinom koji štite oči od plavog svetla i opasnih sunčevih zraka. Svakodnevno jedenje zelenog lisnatog povrća povećava otpornost oka na UV zrake.

Borovnica poboljšava noćni vid

Borovnica sadrži antocijan koji poboljšava noćni vid i povećava prokrvavljenost očiju. Prehrana bogata ovim voćem ubrzava prilagođavanje na tamu, a sušene bobice su jednako dobre kao i one sveže.

Šargarepa na dan za dobar vid

Šargarepa je bogata vitaminom A koji pomaže u obnovi sluznice oka i sprečava pojavu katarakte. Ona baš kao i borovnice pomaže u boljem prilagođavanju očiju na mrak, a u kasnijem životnom dobu sprečava pojavu mrene na oku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto je najbolje da spavate na boku?

Ako spavate na boku, preferirate li levu ili desnu stranu? Stručnjaci su otkrili da postoji značajna razlika i da jednoj strani treba da damo prioritet.

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.