Čak 85 odsto ljudi veruje da je hrana zdravstveno ispravna ako ne smrdi, a 68 odsto njih oslanja se na test njuha. Čak 40 odsto kupaca ignoriše rokove trajanja.
Iako postoje s jasnom namerom, a to je zaštita zdravlja ljudi i smanjivanje mogućnosti zaraze bakterijama iz hrane, čak 40 odsto ljudi ne obraća pažnju na rok upotrebe na deklaraciji namirnice, pokazalo je istraživanje britanske Agencije za standarde hrane (FSA). Prema njemu, trećina ljudi poješće i hranu koja je pala na pod, a svaki peti čovek priznaje da ne pere ruke pre pripreme obroka, piše Dejli Mejl.
Stručnjaci upozoravaju da se ignorisanjem higijenskih saveta i roka trajanja namirnice doprinosi epidemiji trovanja hranom, koja je posebno česta u letnjim mesecima. Najveću zabrinutost izazivaju salmonela i kampilobakter, najčešći uzročnici bakterijskog trovanja hranom.
Čak 85 odsto ljudi se pri proveri valjanosti hrane oslanja na test njuha, dok je za njih 68 odsto najvažnije da je boja namirnice dobra, pa će je pojesti bez obzira na istek roka.
"Nepranje ruku pre jela ili pripreme hrane, ignorisanje istečenog roka trajanja i sličnih osnovnih pravila, ljudi rizikuju zdravlje čitave porodice", rekao je stručnjak za sigurnost hrane, Bob Martin iz FSA.
Komentari 2
Novosadjanin
Da li je samo bitno oprati ruke? Da li neko pere npr jogurt ili salamu kad donese kuci iz prodavnice. Pa ko zna cime se to, sa cime prevozi i na cemu stoji dok ne zavrsi u rafovima.
Pranje ruku nije pproblem, ljudi vec imaju tu naviku.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar