Maslinovo ulje ne ide u tiganj
Maslinovo ulje sadrži više antioksidanasa nego druga ulja i sadrži komponente koje sprečavaju rak i druge bolesti.
Međutim, kada se ulja zagrevaju, ona gube na kvalitetu, tvrde istraživači sa Univerziteta Porto u Portugalu.
"Korišćenje maslinovog ulja u kuvanju je u porastu, uglavnom zbog njegovih pozitivnih zdravstvenih uticaja, međutim, ukoliko se zagreva prilikom prženja, ono gubi svoja pozitivna svojstva", tvrde istraživači.
Čak i nakon kuvanja sa njim, maslinovo ulje će biti zdravo koliko i biljno, tako da nema mnogo svrhe koristiti ga pri kuvanju.
Ukoliko ga ipak koristitie pri kuvanju, najbolje bi bilo na nižim temperaturama ili ga postepeno dodavati tokom prženja kako se ne previše zagrejalo i tako izgubilo svoja zdravstvena svojstva.
Nakon zagrevanja, sve prednosti maslinovog ulja, u poređenju sa drugim uljima, se gube, zaključuju naučnici.
Komentari 5
@jadranka - ne razumem
Teča
jadranka
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar