Ugljeni hidrati uzrokuju zavisnost?
Prema rezultatima te studije, hrana visokog glikemijskog indeksa poput belog hleba, pirindžae, korn flejksa, bombona i slično, može da bude "okidač" u mozgu delujući na pojedine regije povezane s nagrađivanjem i čežnjom.
Portal Vitamini navodi da je u istraživanju učestvovalo 12 gojaznih ispitanika kojima su dati frapei od mleka od kojih je jedan deo frapea sadržao niskoglikemijske ugljene hidrate, dok je drugi sadržao visokoglikemijske ugljene hidrate.
Ispitanici su podvrgnuti funkcionalnoj magnetskoj razonanciji (fMRI) putem koje se pratila moždana aktivnost tokom 4 sata nakon konzumacije frapea.
Rezultati su pokazali da je kod osoba koje su konzumirale visokoglikemijske ugljene hidrate došlo do intenzivnije aktivacije pojedinih regija u mozgu (nucleus ačumbens) i to onih koje se povezuju i sa zavisnošću od droga.
Pri tom, ispitanici osećaju pojačanu glad i potrebu za unosom hrane.
Rezultati studije trebali bi da pomognu razvitku strategije protiv gojaznosti koja bi uključivala smanjivanje namirnica visokog glikemijskog indeksa, a time i pojačanu potrebu za njenim unosom.
Komentari 2
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar