Stalno je pijan, a ne pije ni kap alkohola

Neimenovan Amerikanac iz Teksasa (61), napokon je doznao kako je moguće da je često pijan a ne pije. Naime, sistem za varenje mu se ponaša kao pivara.
Neimenovan Amerikanac iz Teksasa (61), napokon je doznao kako je moguće da je često pijan a ne pije. Naime, sistem za varenje mu se ponaša kao pivara.

Do tog otkrića došli su dekan koledža Panola Barbara Kordel i gastroenterolog Džastin Mekarti koji su čoveka izolovali u bolničkoj sobi i proučavali kada su već svi digli od njega ruke i  optužili ga da je pijandura koji to ne priznaje.

Kordel i Mekarti su ga terali da jede hranu bogatu ugljenohidratima, pa uvideli da mu se nivo alkohola u krvi diže jer su mu se u creva nastanile gljivice Saccharomyces cerevisiae, odnosno, pivski kvasac.

Drugim rečima, skrob koji bi muškarac unosio u sebe fermentisao se u etanol, pa se jadničak opijao bez da je toga bio svestan.

"Tako nešto je moguće. To su retki slučajevi, ali su već zabeleženi. Saccharomyces mogu da rastu u probavnom traktu, a neki dokumentovani slučajevi su pokazali da bi se gljivice tamo nastanile nakon uzimanja antibiotika, koji su, očito, suzbijali bakterije u crevima i tako pogodovali njihovom rastu", objasnio je mikrobiolog sa Univerziteta Djuk Dr Džozef Haitman.

Latinski naziv pivskog kvasca je Saccharomyces cerevisiae; reč saccharomyces bi se mogla prevesti kao slatka gljivica, jer dolazi od grčkih reči saccharo (šećer) i myco (gljivice), dok reč cerevisiae bi se mogla prevesti kao pivski.

Ćelije pivskog kvasca koriste hranu kako bi osigurale energiju za rast. Njihova omiljena hrana je šećer u različitim oblicima...Tako se proizvode alkoholna pića iz brašna koja sadrže skrob. Na primer, ječmeno brašno se koristi za proizvodnju piva dok se iz pšeničnog, kukuruznog i brašna ostalih žitarica proizvodi viski.

Kvasci su jednoćelijski mikroorganizmi iz grupe gljiva koji metabolizuju šećere u ugljendioksid i alkohol.

  • DjakoN

    20.09.2013 13:39
    :)
    Mora da je onda ista stvar u pitanju kod mog oca :)
  • Gari

    19.09.2013 13:11
    Uh sto bi vol'o da imam ovu gljivicu. Koja je to usteda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto su važni pregledi urina

Rezultati osnovnog pregleda urina pokazuju stanje naših bubrega, njegovih izvodnih kanala i mokraćne bešike, a ti rezultati važni su za sve, naročito za trudnice i hronične bolesnike.