Čokolada koja je dobra za srce
Aktikou, tamnu čokoladu koja sadrži zdrave biljne hemikalije flavanole, proizvela je švajcarska kompanija "Barry Callebaut".
Testiranja su pokazala da ova čokolada povećava elastičnost krvnih sudova za jedan do dva odsto, što omogućava bolji protok krvi. Istraživanja su pokazala da i poboljšanje elastičnosti od jedan odsto smanjuje rizik od kardiovaskularnih problema, uključujući i srčane udare.
Zrna kakaa prirodno obiluju flavanolima, ali oni obično nestaju tokom obrade. Kompanija "Barry Callebaut" je prilagodila svoju tehniku obrade zrna kako bi očuvala ove hemikalije.
"Ovo nije veštačko dodavanje materija, nego očuvanje već prisutnih u kakau", rekla je Marijke de Brouver, portparolka kompanije.
Evropska komisija odobrila je zdravstvene tvrdnje.
Druge studije ukazuju na to da ova čokolada dobro deluje i na druge zdravstvene probleme, od sprečavanja pojave bora, do povoljnog uticaja na rad mozga.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar