Da li alkohol podstiče bolje varenje hrane?

Mnogo je onih koji posle jake hrane, vole da popiju i čašicu rakije ili neko slično alkoholno piće, uvereni da će tako bolje svariti jelo.

Mnogo je onih koji posle jake hrane, vole da popiju i čašicu rakije ili neko slično alkoholno piće, uvereni da će tako bolje svariti jelo.

Da li alkohol zaista pomaže u varenju masne hrane? Za lekare, odgovor je jasan.

Masno pečenje je ukusno, nema govora – jer mast je "nosilac" ukusa. Ali, ubrzo posle jela "oglasi" se želudac. Preteško, šta da radim? Ako je recimo to masno pečenje bio giros, već vas čeka rakijica na stolu – tradicionalni uzo koji su pravi od anisa.

Ne samo na Balkanu, postoji običaj da se rakija pije kao lek. Navodno pomaže i pri varenju. Ako i postoji neki pozitivan efekat konzumiranja žestokog pića posle jake i masne hrane, onda je to placebo efekat, a naučne studije ukazuju da alkohol posle jela može čak da deluje suprotno – i uspori varenje.

Fondu od sira za naučne svrhe

Švajcarski naučnici su 2010. sproveli jedno istraživanje i 20 zdravih odraslih osoba pozvali na ukusni fondu od sira. Mlečni proizvod sa 32 odsto masti pravi je izazov za varenje. Deo učesnika je tokom eksperimenta, dakle za vreme jela, pio crni čaj, drugi su dobili po pola flaše vina (300 ml). Pored toga, neki od učesnika su posle večere dobili po čašicu rakije, drugi su dobili vodu.

Rezultat ovog eksperimenta bio je sledeći: što više alkohola, tim gore varenje. Već vino je usporilo rad digestivnih organa, a ako je na kraju popijena i čašica rakije – još gore.

"Želudac je u stvari veliki mišić koji kontinuirano pumpa hranu u pravcu creva", kaže Kristijan Princ direktor Gastroenterološke klinike Helios u Vupertalu. Verovatno alkohol blokira nerve koji želucu daju impulse za pumpanje. "Ja sam veliki neprijatelj rakije posle jela", kaže Princ i dodaje da ne vidi nikakvo pozitivno delovanje žestokih pića po zdravlje.

Pravi aperitiv može da pomogne

Specijalista za "stomak" ipak ne želi da demonizuje alkoholna pića. Međutim, važno je popiti pravo piće, i to u umerenim količinama i u pravo vreme. "Najbolje je pre večere popiti šeri (nešto između likera i vina)", kaže Princ. Alternativno su za probleme sa varenjem, kao aperitivi takođe dobri porto (desertno vino), pivo ili neke vrste penušavog vina."

Gorke supstance sadržane u napicima stimulišu specijalne ćelije želudačne sluznice, kako bi oslobodile kiselinu. To može da pojednostavi prvu fazu varenja hrane. Taj efekat nema nikakve veze sa alkoholom. Espreso, u smislu gorkih materija, u principu ima isti efekat, kaže Princ. "Međutim, zbog svog intenziteta, espreso može da nam pokvari ukus hrane“.

Oni koji se odluče za aperitiv, najbolje je da ga uzmu pola sata pre jela - kao što je to uobičajeno u Francuskoj. "Posle pola sata možete u potpunosti da uživate u ukusu hrane", kaže Princ.

Šetnja - najbolje sredstvo za varenje

Čaša vina uz jelo može da bude dobra - ali samo da izazove ili podstakne poseban ukus jela. Sa medicinske tačke gledišta, Princ u ovom trenutku ne vidi još neke prednosti za varenje. On čak izričito kaže da uz jelo ne bi trebalo piti pića na bazi kvasca, piva koja se često služe u Bavarskoj uz svinjsko pečenje. "Kvasac dovodi do akumulacije vazduha u želucu i dodatno ga nadima. To dovodi do još jačeg osećaja napetosti," kaže on.

Najbolje je posle jela otići u laganu šetnju

Pored toga, svako treba da zna granice svog tela. Prema Princu, zdrava jetra može da toleriše, i to samo povremeno: kod žena do 30 grama alkohola, kod muškaraca maksimum 50 grama. Za poređenje: pivo (330 ml) sadrži 13 grama alkohola, vino (200 ml) 16 grama, šeri (100 ml) takođe 16 grama i viski (20 ml) 7 grama. "Flaša vina je definitivno previše", kaže Princ.

Ako posle jela zaista želite da pomognete svom želucu i crevima, trebalo bi da odete u opuštenu šetnju. Naime, na osnovu jednog drugog istraživanja o uticaju rakije kao digestiva, došlo se do zaključka da je ležerna šetnja posle večere najbolji način da se što brže isprazni stomak. "Pokreti trbušnog zida verovatno imaju direktan uticaj na ćelije koje su zadužene za pumpanje želuca", kaže Princ.

Zaključak: Klonite se digestiva: više štete nego koristi. Ko želi da se izbori sa osećajem sitosti, umesto da popije rakiju, trebalo bi da ode u kraću šetnju. Takođe, pre jela može da pomogne šeri - ali ne zbog alkohola, već zbog posebnih gorkih supstanci.

  • 01.01.2014 22:31
    presamitio sam se
  • Deks

    01.01.2014 17:30
    Alkohol pijem tek odnedavno i veoma malo, moglo bi se reći "samo u terapeutske svrhe". Zapazio sam da mi male količine kvalitetnog žestokog pića uveče pomaže kako kod boljeg varenja tako i kod sazrevanja šlajma u gornjim disajnim putevima. To obično nije neposredno nakon jela već sat-dva nakon jela. Takođe bolje varenje pospešuje i šampanjac uzet na gladan stomak.
  • Calimero

    01.01.2014 14:19
    netačno
    Doktore, ako vam je fondu izazov za želudac, onda je možda i tačno što ste otkrili. Lično , posle jela pijem crno vino, i ne pomaže mnogo oko varenja, slažem se. Ali, kada se želudac pobuni , ako nateram sebe da popijem čašicu žestokog posle jela, želudac "proradi" posle desetak minuta. Ne pomogne ni voda, ni mineralna voda, a raznorazne gluposti za varenje nikad nisam koristio. Ili povećajte uzorak za ispitivanje, ili dodjite na Balkan oko Nove godine i Božića. Redakciji sve najbolje ovoj godini

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto su važni pregledi urina

Rezultati osnovnog pregleda urina pokazuju stanje naših bubrega, njegovih izvodnih kanala i mokraćne bešike, a ti rezultati važni su za sve, naročito za trudnice i hronične bolesnike.