Nemojte ljuštiti jabuke

Ljuštite li jabuke pre jela? Nemojte. Evo i zašto.
Ljuštite li jabuke pre jela? Nemojte. Evo i zašto.

Većina vlakana je u kori

Jabuka srednje veličine sadrži 4,4 grama vlakana. Bez kore ostaje samo 2,1 gram, što nije dovoljno da bi se jabuka nazvala “dobrim izvorom vlakana”.

U kori je i većina vitamina

Jabuka s korom ima 8,4 miligrama vitamina C i 98 međunarodnih jedinica (IU) vitamina A. Bez kore ostaje samo 6,4 miligrama vitamina C i 61 IU vitamina A.

Jabuka ublažava probleme s disanjem

Ali samo ako je jedete s korom. Spoj koji utiče na disanje naziva se kvercetin i nalazi se uglavnom u kori jabuke. Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koji jedu pet ili više jabuka nedeljno imaju bolje funkcije pluća zahvaljujući efektu kvercetina.

Kvercetin utiče i na pamćenje

Studija koja je sprovedena 2004. godine pokazala je kako se antioksidans bori protiv oštećenja tkiva u mozgu koje se povezuje s Alchajmerovom bolešću i drugim degenerativnim problemima.

Borac protiv raka

Tokom istraživanja koje je sprovedeno 2007. godine na Kornel Univerzitetu, utvrđeno je kako se u kori jabuke nalazi pregršt spojeva nazvanih triterpenoidi. Oni mogu sprečiti ili ubiti ćelije raka u laboratorijskim kulturama, a to se posebno odnosi na jetru, debelo crevo i ćelije raka dojke.

Održava vitku figuru

Ursolična kiselina (sastojak kore jabuke) pomaže izgradnji mišića i sagorevanju kalorija. Jedna jabuka s korom dnevno smanjuje rizik od gojaznosti.

OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Subotičanin

    28.02.2014 07:55
    @Rob, Nataša, Martin i rest....
    Tačno je drugari, jabuke se prskaju 15-25 puta, ali ne zaboravite da prskanje počinje još u fazi cvetanja i proteže se kroz sve faze rasta ploda i po tome otrova ima u svim delovima ploda od koštice do kore. Inače, za laike, svaki otrov ima karencu a to je period u kom je otrov-otrov a nakon toga to više nije i jabuka se može konzumirati.
    Nego, niko ne pominje korisne enzime u jabučijoj koštici, npr. vitamin B17 - Leatril i njegovu ulogu u borbi protiv kancera...
  • agronom

    25.02.2014 17:36
    ili jos preciznije...
    ukoliko je u pitanju preparat sa kontaktnim dejstvom, zadrzava se na kori i dovoljno je oprati jabuku pre jela vodom. Ukoliko je preparat sistemik, nalazi se u celom tkivu jabuke, te vam ne pomaze ni pranje, ni ljustenje (ovo vazi u slucaju da se ne postuje karenca- vreme potrebno da prodje od prskanja do berbe, a tokom kog se pesticid metabolise do neskodljivog nivoa). Ja obozavam jabuke, jedem ih sa korom, i ne berem brigu. I da ne zaboravim, trudna sam.
  • Martin

    25.02.2014 16:13
    @ dole potpisanim ekspertima
    Kada se jabuke previše prskaju, otrov je u celoj jabuci, ne pomaže vam ni da ljuštite, ni da ne ljuštite ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Ovo su znaci da pijete previše kafe

Ljubitelji kafe se često oslanjaju na svoju omiljenu jutarnju šoljicu da započnu dan puni energije. Međutim, stručnjaci upozoravaju da preterivanje sa kafom može da izazove neprijatne nuspojave.