Opasne bakterije vrebaju u kuhinji
Testiranja, čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu "Infection Control and Hospital Epidemiology" zasnivaju se na analizi 154 površina za pripremu hrane u bolnici u Bazelu i 144 površine za pripremu hrane u privatnim kućama.
Površine su korišćene za pripremu jela od mesa živine, svinjetine, govedine, teletine, jagnjetine, divljači i ribe.
Pokazalo se da su bakterije Ešerihije koli otporne na antibiotike prisutni na 6,5 odsto površina koje se koriste u bolnici i 3,5 odsto površina korišćenih u privatnim domovima.
Pri tom, istraživači napominju da je rezistentna EC bila prisutna samo na površinama korišćenim za pripremu piletine, dok su dodatne analize pokazale da je polovina od 20 parova rukavica korišćenih u bolničkoj kuhinji takođe bila kontaminirana rezistentnom EC.
Komentari 1
none
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar