Zamena bar trećine doze belog pirinča integralnim može smanjiti rizik od dobijanja dijabetesa B tipa, pokazala je jedna studija.
Rafiniranjem pirinač gubi dragocene hranljive materije sadržane u opni. Integralni pirinač je bogat složenim ugljenim hidratima, kalijumom, fosforom, vitaminom B i nijacinom. Siromašan je mastima, ali sadrži važne belančevine.
Ovo je prva studija o vezi između unosa belog pirinča i dijabetesa u američkoj populaciji, sprovedena je na Harvardskoj školi za javno zdravlje. U istraživanju je učestvovalo blizu 200 000 zdravstvenih radnika, 80% od njih su bile žene. Slični rezultati dobijeni su i na istraživanju nad Kinezima, koji su poznati po konzumiranju velike količine pirinča svakodnevno.
Pirinač je osnovna hrana polovine čovečanstva. Posle pšenice, on je najrasprostranjenija žitarica u ljudskoj ishrani.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar