Crno vino nije tako dobro kao što se mislilo
Tim je pratio zdravstveno stanje blizu 800 seljana iz regiona Kjanti u Italiji kako bi se utvrdilo da li ovo piće koje konzumiraju ima uočljive efekte. Oni nisu uspeli da dokažu da sastojak resveratrol sprečava nastanak srčanih oboljenja ili da produžava život.
Mnogim studijama pokušava da se utvrdi zašto je u Francuskoj niska stopa srčanih obolenja, iako mnogi Francuzi jedu masnu hranu. Neki veruju da je tajna u umerenom konzumiranju crnog vina.
Ranije studije su utvrdile da konzumiranje crnog vina, tamne čokolade i bobičastog voća smanjuje upalne procese, za šta je zaslužan njihov glavni sastojak resveratrol.
Međutim, profesor Ričard Sembasa Medicinskog fakulteta Džon Hopkins i njegove kolege nisu utvrdili povezanost.
U istraživanju je učestvovalo 783 starijih ispitanika iz više malih mesta u Toskani. Tokom devet godina istraživanja, 268 i muškaraca i žena je umrlo, kod 174 osobe su se razvila srčana oboljenja, a kod 34 neki oblik kancera.
"Mi nismo uspeli da dokažemo mišljenje da je određena hrana dobra za vas jer sadrži resveratrol", rekao je on i dodao da se ispostavilo da je to još jedan slučaj kada previše isticane zdravstvene prednosti, neke namirnice ili hrana ne izdrže test vremena.
Prema njegovim rečima, korist od konzumiranja vina, tamne čokolade ili bobica, ako je ima, može da bude samo od drugih zajedničkih sastojaka.
"To su složene namirnice, odnosno hrana, i sve što znamo iz naše studije je da koristi nisu rezultat resveratrola", rekao je on.
Komentari 3
Vinar
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar