Džejmi Oliver: Ćevapi i ajvar idealni za Mundijal

Džejmi Oliver, jedan od najpoznatijih svetskih kuvara, objavio je svoje kulinarske preporuke za predstojeće Svetsko prvenstvo u fudbalu, a na listi preporuka našli su se i ćevapi i ajvar.

Džejmi Oliver, jedan od najpoznatijih svetskih kuvara, objavio je svoje kulinarske preporuke za predstojeće Svetsko prvenstvo u fudbalu, a na listi preporuka našli su se i ćevapi i ajvar.

Ako je fudbal najvažnija sporedna stvar na svetu, onda je hrana najvažnija sporedna stvar tokom gledanja fudbalske utakmice. Naročito kada je u pitanju Svetsko fudbalsko prvenstvo, koje će ovog leta održati po dvadeseti put, i to u Brazilu.

U susret jednom od najvažnijih sportskih događaja godine, Džejmi Oliver je za potrebe svog časopisa "Jamie" napravio listu jela, iz različitih zemalja, koja savršeno idu uz fudbalske utakmice. A posebno mesto na listi zauzimaju bosanski ćevapi i ajvar, za koje Džejmi tvrdi da su glavni sastojak “savršene fudbalske gozbe”. Preporuku ćevapa prati Džejmijev recept za pripremu omiljenih balkanskih mesnih zalogaja, koji je sastavio nakon ranijih obilazaka Balkana, kada je otkrio i čari domaćeg ajvara.

Osim ćevapa i ajvara, popularni britanski kuvar preporučuje i “el ham lahlou”, slasno jagnjeće pečenje sa šljivama i narandžinim cvetom, koje se jede na severu Afrike, najviše u Alžiru. Ovo jelo je za mnoge muslimane u Alžiru prvi obrok koji jednu nakon ramazanskog posta. Još jedno tradicionalno afričko jelo, sa zapadnog dela kontinenta našlo se na Džejmijevoj listi.

U pitanju je “jollof rice” (Benachin), jelo koje je naročito popularno u Gani. Sastoji se od pirinča pomešanog sa paradajz pireom, crnim i belim lukom, peršunom, vinom, brojnim lokalnim začinima i, prema Džejmijevoj preporuci, treba ga služiti uz dobro pečene komade piletine i krišku limuna. Na listi preporuka našao se i tradicionalni gost gozbi u Južnoj Koreji, jelo “japachae” (Dangmyeon), neobične knedle od kropmpira koje najčešće idu uz sočan komad mesa, ili se služe sa tofu sirom za vegeterijance.

Za dobro začinjene, vatrene latinske ukuse Džejmi je odabrao kolumbijsko jelo “arepas”, popularno testo sa komadima svinjetine, koje se u najrazličitijim varijacijama može jesti na uličnim kioscima širom Južne Amerike.

Uz piće za zagrevanje pre utakmice Džejmi preporučuje još jedno “ulično jelo” iz Južne Amerike, čuveni “baleadas” na jednostavan način na koji se sprema u Hondurasu: napravite tortilju i napunite je sastojcima kao što su komadići kobasice, fete i čedar sira, prženih jaja, pasulj…

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje