I najmanja količina mleka koja se sipa u kafu dovoljna je da umanji ili čak potpuno blokira efekat nekih antibiotika i lekova protiv nastanka i širenja osteoporoze, upozoravaju nemački farmaceuti.
Razne kombinacije hrane i lekova mogu imati brojne neželjene efekte, ali većina ljudi nikad ne bi pomislila da je jedan od "krivaca" za to i mleko.
Predstavnici nemačkog Udruženja lekara objasnili su da se kalcijum iz mleka u probavnom traktu vezuje za određene lekove, stvarajući slabije topljive spojeve koje krvotok ne uspeva da apsorbuje. Zbog toga nemački lekari upozoravaju kupce da posle uzimanja antibiotika i lekova protiv nastanka i širenja osteoporoze sačekaju dva sata pre konzumiranja kafe s mlekom.
Takođe, grejpfrut bi trebali da izbegavaju pacijenti koji uzimaju lekove za regulaciju nivoa holesterola u krvi i one za jačanje imunog sistema, kao što su na primer lekovi koji se uzimaju posle transplantacije organa.
Komentari 1
Anonimus
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar