Ljuta papričica smanjuje rizik od raka creva
Sastojak koji se može pronaći u ljutim jelima, može smanjiti rizik od raka creva, pokazala je nova studija.
Istraživači su ispitivali kapsaicin, jedinjenje koje ljutim papričicama daje ljutinu i dali ga miševima, genetski sklonim tumorima na crevima. Kapsaicin je pokrenuo receptore za bol u ćelijama koje oblažu creva i izazvao reakciju koja je kasnije smanjila rizik od razvoja kolorektalnih tumora.
Naučnici su otkrili da ovakav tretman produžava životni vek miševa za više od 30 odsto. Lečenje je bilo još efikasnije u kombinaciji sa protivzapaljenskim lekom celekoksibom. Studija, objavljena u Žurnalu kliničkih istraživanja, preporučuje pacijentima koji su u riziku od raka debelog creva, da unose kapsaicin, kako bi sprečili razvoj tumora.
Ovaj sastojak ljutih papričica već se koristi kao analgetik u topikalnim kremama, jer toliko iritira nerve, da smanjuje njihovu mogućnost da šalju signale o bolu do mozga tokom dužeg vremena. Takođe, nalazi se i u suzavcima.
Receptor koji je reagovao na kapsicin u studiji, pod nazivom TRPV1, inače reaguje na toplotu, kiselost i ljutinu hemikalija. Otkriveno je da su miševi koji su genetski modifikovani tako da imaju nedostatak TRPV1, imali veće šanse da dobiju tumor na crevima. Vođa studije, dr Petrus de Jong kaže: "Ovi rezultati pokazuju da epitelni TRPV1 sprečava rast tumora".
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar