Previše masna hrana vodi ka Parkinsonovoj bolesti
Eksperimenti koji su naučnici vršili nad miševima pokazali su da masna hrana, pored toga što povećava rizik od dijabetesa, takođe može uzrokovati Parkinsonovu bolest.
Miševi koji su jeli masnu hranu postali su gojazni i dobili dijabetes, a kod njih su uočeni i simptomi Parkinsonove bolesti, pa su umrli ranije od ostalih miševa koji su jeli "balansiranu" hranu.
Jedna od naučnica Karola Rotermund je kazala da je svakako potrebno sprovesti i druga istraživanja kako bi se utvrdila veza između hrane i Parkinsonove bolesti, ali, kako je istakla, njihovo istraživanje je pokazalo da premasna hrana uzrokuje nakupljanje proteina alfa-sinukleina u organizmu, što doprinosi bolesti ćelija.
Istraživanje je objavljeno u časopisu "Journal of Neurochemistry".
S druge strane, jedno američko istraživanje je pokazalo da su osobe koje pate od migrene sklonije dobijanju Parkinsonove bolesti. Prema istraživanju, osobe sa migrenom imaju dva puta veći rizik obolevanja o Parkinsonove bolesti, a ovo istraživanje, u kojem je učestvovalo 5.620 osoba, objavljeno je u časopisu "Neurology".
Komentari 2
sasa
Anonimus
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar