Uzimanje dodataka ribljih ulja u obliku omega-3 masne kiseline saveznik je u prestanku pušenja, tvrde stručnjaci s izraelskog Univerziteta Haifa.
Oni su u studiji pušačima davali upravo te dodatke i zabeležili da su u proseku pušili 10 odsto cigareta manje, dok su oni koji su prestajali da puše, osećali manju želju za cigaretama. Stvaran učinak omega-3 uporedili su s grupom kojoj su davali placebo, u kojoj ispitanici nisu smanjili broj popušenih cigareta na dan.
Nedostatak omega-3 masnih kiselina inače je čest kod pušača, a on oštećuje nervne ćelije i vezu između nerava u delu mozga zaduženom za kontrolu želje, što objašnjava zašto ti dodaci mogu da smanje potrebu za cigaretama. "Dokazali smo da je omega-3 dobar saveznik u prestanku pušenja, koji za razliku od brojnih drugih lekova nema nuspojava", rekla je vođa studije, dr Šeron Rabinovic Šenkar.
Dodaje kako se preporučuje da treba jesti i hranu koja sadrži omega-3 masne kiseline poput lososa, skuše, sardina, orašastih plodova, semenki suncokreta i maslinovog ulja.
Komentari 1
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar