Peškiri i kuhinjske krpe leglo zaraza

Nedavno sprovedeno istraživanje na Univerzitetu u Arizoni je otkrilo na 89 odsto kuhinjskih krpa koliformne bakterije, koje se inače nalaze u fekalijama i mogu uzrokovati zarazu hranom i proliv, a bakteriju Ešerihiju koli na 26,5 odsto peškira.
Nedavno sprovedeno istraživanje na Univerzitetu u Arizoni je otkrilo na 89 odsto kuhinjskih krpa koliformne bakterije, koje se inače nalaze u fekalijama i mogu uzrokovati zarazu hranom i proliv, a bakteriju Ešerihiju koli na 26,5 odsto peškira.

Naučnici ističu da su peškiri pod većim rizikom od opsade bakterijama, jer se koriste da bi se njima brisale ruke i površine koje su bile u kontaktu s proizvodima od sirovog mesa, piše Dejli mejl.

Autor istraživanja Čarls Gerba je rekao da se zaraza može raširiti s jedne namirnice na drugu kada osoba obriše ruke peškirom ili krpom i zatim zarazi druge namirnice ili prinese ruke ustima i sama sebe zarazi.

Takođe, korišćenjem istih peškira za brisanje ruku, mogu se raširiti bakterije i virusi i na druge članove porodice.

Stručnjaci kažu da je, na žalost, činjenica i da ponekad pranje u mašini za pranje veša neće mnogo pomoći, jer su otkrivene neke bakterije koje su uspele da "prežive" i centrifugu u mašini.

"Najbolji način zaštite jeste da se ne koriste peškiri od pamuka tamo gde ih koristi više ljudi i gde bakterije i gljivice lako mogu da se prenesu s jedne osobe na drugu", kaže Gerba i dodaje da bi zato u javnim toaletima trebalo držati papirnate peškire za brisanje ruku ili sušilice za ruke.

Prema njegovim rečima, kod kuće treba redovno prati peškire, a između korišćenja treba paziti da se peškiri potpuno osuše jer će to sprečiti razvoj mikroba.

Što se tiče pranja, Gerb ističe da ih treba prati barem jednom nedeljno i to na 90 stepeni Celzijusa, da treba koristiti kvalitetan deterdžent koji ubija bakterije, dok za bele peškire kaže da se može koristiti i izbeljivač.

Gerb podseća da peškire za pranje lica treba prati češće nego peškire za ruke jer oni mogu da sadrže tragove šminke, losiona ili ulja.

Takođe, nedavno kanadsko istraživanje je pokazalo da su u kuhinji najprljavije kuhinjske krpe, od kojih su mnoge bile kontaminirane Ešerihijom koli.

Stručnjaci zato ističu da kuhinjske krpe treba prati odvojeno od donjeg veša i to u vodi koja je toplija od 60 C.

U tom smislu, važna su i pravila da krpu kojom se briše mokro povrće ili voće treba odmah odvojite za pranje, a onom kojom se brišu ruke ne treba brisati posuđe.

  • Mima

    27.11.2014 12:33
    uvertira
    Aha, svi mediji su preneli da kuhinjske krpe imaju gomilu bacila. Očekujem u najskorije vreme da se na naše tržište lansira novi proizvod za dezinfekciju kućnog tekstila, koji navodno ubija 99,99% bakterija. Da vidim koja to bakterija sa kuhinjske krpe/peškira može da preživi otkuvavanje na 90% a zatim obostrano peglanje na jačini 3 tačke. Ne znam kako smo živi ostali tolike hiljade godina pre nego što nam je Univerzitet iz Arizone otvorio oči....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto su važni pregledi urina

Rezultati osnovnog pregleda urina pokazuju stanje naših bubrega, njegovih izvodnih kanala i mokraćne bešike, a ti rezultati važni su za sve, naročito za trudnice i hronične bolesnike.