Šta konzumirati nakon teškog obroka
Pasulj, sarma, slanina, slatki kupus sa mesom, najčešće su namirnice na trpezi tokom zimskih meseci.
Iako spadaju u jela koja greju i idealna su za hladne dane, ove namirnice su "teške" za želudac, posebno onima koji već pate od želudačnih tegoba, pre svega gorušice. Žgaravica pogađa one koji imaju višak kiseline, pa im se posle masnog, kiselog ili ljutog obroka ili čašice alkohola javljaju mučnina, nadimanje, peckanje u grudima i želucu.
Ovu neprijatnu tegobu ima oko 20 odsto populacije, doduše, većina njih boluje od ostalih gastrointestinalnih problema, poput čira na želucu ili želudačne kile.
Gorušica ili osećaj peckanja u grudima javlja se zbog vraćanja (refluksa) želudačne kiseline, a stanje koje nastaje zbog ponovljenih epizoda gorušice naziva se gastroezofagealni refluks (GERB). Glavni simptom je bolni osećaj peckanja u grudima. Ponekad je bol jak kao usled infarkta miokarda. Obično se razvija u roku od sat vremena nakon jela.
Postoji nekoliko preparata za ovo neprijatno stanje, koji mogu da se kupe u apotekama, ali kao prva pomoć mogu da posluže i jednostavni i bezbedni kućni "lekovi".
Pirinač
Progutajte jednu čajnu kašiku sirovog pirinča. On će pokupiti suvišnu kiselinu, a olakšanje ćete osetiti već nakon 15 minuta.
Žvaka
Žvaćite žvakaću gumu bez šećera. Žvakanje će stvoriti veću količinu pljuvačke koja će kiselinu potisnuti nazad u želudac.
Đumbir
Svež đumbir deluje dvostruko na gorušicu - upija višak kiseline u želucu i pomaže smirivanje nerava koji doprinose gorušici. Đumbir možete dodati jelima kao začin, piti čaj od đumbira ili ga jesti svežeg. Čaj od đumbira se pravi tako što se kašičica svežeg đumbira doda šolji provrele vode. Sačekajte nekoliko minuta, pa popijte lekovit napitak.
Na levi bok
Spavajte na levom boku jer želudačna kiselina tada brže prolazi prema crevima i oslobađa vas vraćanja kiseline. Nemojte leći odmah nakon obroka, jer to podstiče gorušicu.
Soda bikarbona
Dve čaše napunite hladnom vodom. Jedna čaša neka bude puna vode, a drugu nalijte dopola, pa u nju stavite dve kašičice sode bikarbone, promešajte i popijte. Drugu čašu vode popijte kako biste neutralizovali ukus sode.
Voće
Banana, sveža ili sušena, može da ublaži gorušicu, dok jabuke stvaraju efekat hlađenja u stomaku.
Oraštasti plodovi
Bademi i drugi orašasti plodovi veoma su delotvorni protiv gorušice, jer skupljaju kiselinu u želucu.
Biljni čaj
Čaj od kamilice i nane efikasno neutrališu želudačnu kiselinu. Nana je efikasna u otklanjanju gorušice jer pomaže u varenju i ublažava stomačne tegobe. Dodajte kašičicu izmrvljenih listova nane u šolju provrele vode. Ostavite da odstoji 30 minuta i pijte čaj nekoliko puta na dan.
Začini
Cimet i kardamon, ako ih dodate u čaj, mogu da vam pomognu da se rešite gorušice. Ove začine dodajte dok kuvate čaj, a ne naknadno, kada je čaj već gotov. Može da pomogne i komorač. Žvaćite seme komorača nekoliko puta na dan. Tako ćete osvežiti dah, a lučenje želudačne kiseline držati pod kontrolom. Možete i piti čaj od komorača. On se priprema tako što se dve kašičice semena dodaju šolji provrele vode, zatim se ostavi da odstoji 10 minuta, procedi se i popije.
Mleko
Hladno mleko ima veliki uticaj na smanjenje osećaja peckanja u stomaku, koji nastaje usled gorušice.
Sirće
Sirće, naročito jabukovo, može da spreči podizanje želudačne kiseline. Dovoljno je da pre obroka popijete vodu u kojoj je razblažena kašičica jabukovog sirćeta.
Komentari 1
none
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar