Francuski turisti zauzimaju neslavno prvo mesto po nedarežljivosti, kada je reč o običaju ostavljanja bakšiša u restoranima, pokazalo je istraživanje britanske osiguravajuće kuće "Direct Line".
U Americi, recimo, dosta ljudi ciji posao je da daju neku uslugu, recimo konobari, rade na minimalac, i baksis je nacin da se izbore za sto bolju zaradu, svojim trudom - negde se vrhunski ponasaju, negde ni malo. Takvo je trziste, takva je kultura... tamo.
Kod nas ima ljudi koji idu u konobarske skole, posto je se to smatra pravim zanatom, i zna se da u odredjenim restoranima sirom ove zemlje ima izvrsnih konobara cija usluga je nezaboravna. Cak je to vise i umetnost nego zanat, i vredi nagraditi.
Davati baksis nekom ko je samo otkucao na kasi umanjava trud onih koji zaista idu do krajnosti da usluze musterije.
Baksis je uvek bio izraz zadovoljstva za izvrsenu uslugu...
To sto su kreteni ameri uveli 10 % ne treba nikog da zanima.
Ako je, recimo konobar radio preko one stvari, bez osmeha i interesa da se osecas prijatno, ne vidim nikakav razlog da mu ostavim baksis. Naprotiv, cekacu da mi izbroji kusur do zadnjeg filera.
Isto tako, berberu kad me lepo osisa ostavim baksis. Ako me olindra, ne dobije baksis, pa nek se misli.
Mogu prijaviti da u Crnoj Gori NIKAD nisam ostavio baksis. Naprosto, nije bilo prilike.
realno, zasto onda ne bismo ostavljali baksis od 10% i kasirkama? nekako se par zanimanja izborilo za to, a ispravno bi bilo da su se izborili za normalne plate
Колики то бакишиш треба да оставиш кад је у Паризу велико пиво (0,5Л) целих 9 евра. Потпуно се слажем са французима, обашка што је услуга катастрофа. Као и у Енглеској, ништа боље. По услузи, мислим да су шпанци, италијани и грци на првом месту, могу да додам и Србоју на ту листу. Људи који раде у угоститељским објектима су сјани.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Najmanji bakšiš ostavljaju...?
Život
•21.08.2015.
•21:29
Komentari 4
IvanNS
Kod nas ima ljudi koji idu u konobarske skole, posto je se to smatra pravim zanatom, i zna se da u odredjenim restoranima sirom ove zemlje ima izvrsnih konobara cija usluga je nezaboravna. Cak je to vise i umetnost nego zanat, i vredi nagraditi.
Davati baksis nekom ko je samo otkucao na kasi umanjava trud onih koji zaista idu do krajnosti da usluze musterije.
Lotre
To sto su kreteni ameri uveli 10 % ne treba nikog da zanima.
Ako je, recimo konobar radio preko one stvari, bez osmeha i interesa da se osecas prijatno, ne vidim nikakav razlog da mu ostavim baksis. Naprotiv, cekacu da mi izbroji kusur do zadnjeg filera.
Isto tako, berberu kad me lepo osisa ostavim baksis. Ako me olindra, ne dobije baksis, pa nek se misli.
Mogu prijaviti da u Crnoj Gori NIKAD nisam ostavio baksis. Naprosto, nije bilo prilike.
Лиманац
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H