Autor: Hina, Večernji list

Život
02.09.2022.
13:52 > 13:53
Proizvodnja pršute nikada nije bila neizvesnija jer se ne zna kolika će biti cena sirovina i koliko će se buduća proizvodnja uopšte isplatiti.
  • MoreSutra

    07.09.2022 09:10
    ...
    Ekonomski tigar na delu. Ko nam je sad kriv? Posto mi ocito nismo krivi ni za sta.
  • brenzo

    02.09.2022 15:33
    brenza
    moremo brez nje
  • @zemlja čudesa

    02.09.2022 15:05
    Potpuno si u pravu, nekad najbogatiji ljudi su prezali konje u zaprege pa putovali u banje na more..... sad svakom božijem čoveku za taj put treba gorivo, mazivo, ulje.... užas, gde ide ovaj svet.
  • Jako je tesko kupit

    02.09.2022 14:32
    domaci dalmatinski prsut
    Ovi proizvodjaci, posebno Vostane su sramota za pršut i uporabu njegovog imena. To su butevi tko zna odakle sa finalnim proizvodom jako ruznog ukusa koji nema veze s pravim prsutom. Magig je znao imati prihvatljiv industrijski pršut, ali sve to skupa veze nema s pršutom. Pravi pršut ces jos jedino naci kod ljudi koji imaju svoje prasce po selima dalmatinske zagore, i to samo oni koji godinama ili desetljecima imaju svoje prasce koji kote nove svake godine i koji ih hrane svojim uzgojenim povrcem uglavnom. Ti ljudi svoje pršute uglavnom ne prodaju, ako i prodaju oni koji ih kupe su pravi sretnici. To su pršuti od zadnje noge, ne plečke ( prednja noga ) starosti 18 mj. i tezine 10'+ kg finalnog proizvoda. Minimalno suseni 18mj. Za vrhunski pršut nije dovoljno imati domacu sirovinu, vec i znanje, uvjete u sušari i povoljno vrime, jer ako nema bure nakon dimljenja na dimu koje traje desetak dana, kada pršuti trebaju poceti svoj proces zrenja, citav proces moze doci u pitanje. U modernim susarama nedostatak bure se postize ventilatorima, ali to nije dobro, dok domaci proizvodjaci se nadju u neobranim grozdju. Sve skupa proces dok vrhunski pršut ne dodje na stol, traje vise od 3 godine, tako da cijena od 30 do 40 eura za kg filetianog prsuta, uopce nije skupa. Ribari isplove danas i sutra se vrate s ribom koja postize tu cijenu, a ovi ljudi dok uzgoje i osuse prsute izgube 3 pune godine. Tko je probao pravi pršut zna sta kolika je to delikatesa. Ili ovcji dalmatinski sir.
  • Zemlja čudesa

    02.09.2022 14:09
    novo vreme, novi običaji?
    Nekada se šunka ostavljala zbog konzerviranja, a jedino što je bilo potrebno je puno soli, malo drveta za dimljenje i prohladno mesto sa dobrom promajom. Sada treba struja i gas???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna