Pročitala sam mnoge savete,mnogi spominju pretakanje bureta.Stavljam sama kupus u dva bureta od po 60 lit.nikad nisam pretakala kupus ...burad nemaju slavinu.Taki radim 40 godina.Nikad mi se kupus nije pokvario.Pretakanje nije potrebno ako se izdubi koren i u svako udubljenje stavi so...ostavi se najmanje 24h.da odstoji,so ovlaži...već do tad glavica povuče u sebe slanost.Kada sipam vodu...pravim još rastvor sa soli...dobro izmešam da se so otopi,pažljivo sa strane sipam u bure da se so iz glavica ne spira na dno.Za to sam napravila veći točir(tratur)od plastičnog balona od 5litara,odsekla dno.Postavim ga da bude sa strane...kada sipam vodu ona ide bukvalno uz rub bureta.So tako ostane u glavicama,a i u vodi ima soli.To je super.
Sale,1 kg.soli je na 100 kg. ribanca je malo.To je malo kada biste pravili od tog kupusa za salatu...na primer za neku veću svadbu.Sa ovako malo soli kupus bi se pokvario.Njega so čuva i konzerviše!Vi ste ovo napisali,neko će poverovati,može samo da baci kupus.E sad,ako neko stavlja konzervans ili vinobran...može samo tako da ga sačuva,to nikad ne stavljam,nemam iskustvo.Tako da ova količina soli je malo na 100kg.Treba 2,5-3kg.soli na toliku količinu!
U zavisnosti od saliniteta soli ide 2 - 2,5% soli. Tuzlanska so je jača, ostale su malo slabije. Ako se stavlja u ribanac onda ide na težinu izribanog kupusa 2-2,5%, a ako se stavljaju glavice onda ide isti procenat na zareminu iskorišćenog dela bureta. I nema rastapanja soli unapred već posipanja redviđene količine. Nema greške.
Mnogo je važnije mesto gde se bure drži, da nije na suncu, naglim promenama temperatura, da se održava površina u buretu, da "teg" (koji ne mora biti kamen, sve češće se koristi plastična boca od 5l) bude čist. I kada otopli, a kupus još nije potrošen preporuka je da se ubaci koji struk rena, očišćenog. On na neki način dezinfikuje raso. Možda je to zabluda, ali godinama u nazad "radi posao".
Neko je spomenuo prEtisak, sa pravom, 4% soli će dati preslan kupus, ukiseliće se, ali je nezdravo. U recepture za svu hranu je do 2%. Za kobasice stavljamo 1,8-2%, nekada i manje ako će se brže potrošiti.
Aj pa prijatno!
Kupus:
Veličina glavica
Sorta
Proizvođač
So:
Proizvođač
Vrsta (Morska ili kamena)
Veličina (Krupna ili sitna)
Količina
Prostor za odlaganje:
Bure
(drvo-koja vrsta)
Plastika
Džak (najlon providan)
Kamen za pritisak:
Vrsta i težina.
E za sve dragi moji morate putati preCednika.
Jer samo ON zna šta je za njegov narod najbolje.
4 kilo grama na 100 kg kupusa ! Nemojte zaboga pokretati ovu temu jer ce se srblje posvadjati izmedju sebe okolo soli i kupusa,a dzaba sve to ako ne utople kupus !!!
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Koliko soli je potrebno za kiseli kupus?
Autor: City magazin
Život
•12.11.2022.
•20:02
Komentari 15
Znate šta
@Sale
Javor
So
sale
Predrag
njem:pre slaganja glavica ubacite plastično crevo do dna
i povremeno produvajte!
Dejan
Mnogo je važnije mesto gde se bure drži, da nije na suncu, naglim promenama temperatura, da se održava površina u buretu, da "teg" (koji ne mora biti kamen, sve češće se koristi plastična boca od 5l) bude čist. I kada otopli, a kupus još nije potrošen preporuka je da se ubaci koji struk rena, očišćenog. On na neki način dezinfikuje raso. Možda je to zabluda, ali godinama u nazad "radi posao".
Neko je spomenuo prEtisak, sa pravom, 4% soli će dati preslan kupus, ukiseliće se, ali je nezdravo. U recepture za svu hranu je do 2%. Za kobasice stavljamo 1,8-2%, nekada i manje ako će se brže potrošiti.
Aj pa prijatno!
Stohadin
Veličina glavica
Sorta
Proizvođač
So:
Proizvođač
Vrsta (Morska ili kamena)
Veličina (Krupna ili sitna)
Količina
Prostor za odlaganje:
Bure
(drvo-koja vrsta)
Plastika
Džak (najlon providan)
Kamen za pritisak:
Vrsta i težina.
E za sve dragi moji morate putati preCednika.
Jer samo ON zna šta je za njegov narod najbolje.
Mijosav
Сеновић
Kupus
Dejan
So
Stručnjak
Mr M
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H