Autor: B92

Život
02.05.2023.
20:06 > 16:00
Vojnički pasulj iz JNA je specifične recepture.
  • IvicaM

    27.11.2023 00:15
    Istina o kuvarima i vozacima
    Potpuno ste u pravu u prethodnim komentarima... Vojska je nekada godišnje emitovala ogromnu količinu obučenih vozača visokih kategorija C, D, E... Što kažete, automatski neko dobije zanat u ruke, kojime može i u civilstvu da se bavi, a i povremeno pomogne prijateljima, ili premosti do sledećeg posla... Mnogo je to pozitivno uticalo na privredu zemlje! Sada vozača nema dovoljno .. slično je i sa kuvarima - zanat, pa mogao raditi u menzi fabrike, u restoranu, pa i kući, ili za prijatelje...ili premostiti do novog stručnog posla, ali emitovana je van vojske odrediena količina stručnih ljudi... Najbitnije za vojsku - u rezervi je imala obučene ljude za potencijalne ratne zadatke. Danas toga nema i to je ogromna mana i nedostatak koji ugrožava sve nas (treba poraditi na tome...neko stručan, ko se time bavi!). Inače, pasulj vojnički, ih...pa još neko pomenu NS... Još uvek znam da svratim do "Doma vojske", iz Dunav, kad svratim do NS, deluje mi da je recept identičan... Bar mene podseća na "stara, dobra vremena"... A nije ni skup čitav obrok, sa salatom, hlebom.. bas vojnički, kao nekada..! ;)
  • Kuvar

    03.05.2023 10:15
    € PATTON
    A tek ne ide i 30 listova lovora na 30 porcija pasulja!

    I mali savet kuvara:
    Dodajte kima. Ako pasulj zakaže, kim neće!
  • Vojno grlo

    03.05.2023 09:11
    Nekada je svaka kasarna u SFRJ, a i kasnije u Jugoslaviji, imala svoju kuhinju i kuvare. Knjiga iz koje je receptura (Kuvar u JNA) je bilo obavezno intendantsko štivo. Zato je pasulj, jeli ga u Mariboru, Rumi, Mostaru, Čakovcu, na nekoj čuki (karauli), Kumanovu, Bgd ili u bilo kojoj vojničkoj menzi, bio apsolutno identičan. Kao i svako drugo jelo, uostalom.
    I to smo mi, Vojna grla, mahom znali. Kao i Patton…
    Negde, pre 15-20 godina, kuhinje su centralizovane, pa se sada npr. u NS kuva samo u kasarni Majevica i snabdevaju se svi ostali vojni resori, pa i Rečna flotila ("Mornarica").

    Tu dolazimo do drugog problema.
    Vojska je nekada imala i svoje farme gde se proizvodila hrana, ali i školske centre (veće kasarne sa restoranima), gde se školovali kuvari! Učili su ljude da budu kuvari u rezervi, ali time su dobijali hleb u ruke. Kada izađu iz Vojske, bili su kuvari! A onda, volj' im da rade u društvenoj menzi (i to ga biloooooo, ih!), u kafani il’… Danas je strašan nedostatak kuvara. Eto, uvozimo ih sa dalekog istoka.
    Identično je i sa vozačima. Negda su se školovali u Beloj Crkvi, Slavonskoj Požegi… Takođe, hleb u ruke! A danas, ko tako temeljno obučava vozače kao što je to Vojska radila. Eto, i njih uvozimo…
  • Ivan

    03.05.2023 05:37
    .
    Ovaj patton je jedva dočekao da bude neka tema iz njegove oblasti
  • Maroder

    02.05.2023 22:39
    Ima li neki recept i iz Vojske Srbije da citaoci saznaju sta je danas najomiljenije jelo?
  • PATTON

    02.05.2023 22:33
    Važna napomena: dato u recepturi se množi sa brojem osoba za koje se priprema pasulj.

    Ovaj je recept iz Kuvara JNA, uz male izmene vašeg recepta (ne ide jedan čen belog luka npr.). Niti je 25 g luka nego 20 g... Kao što nije biber ili paprika na 30 vrhova noža, ako kuvate za 30 osoba.

    Pasulj 120 g
    Brašno pšenično "tip 800" 8 g
    Luk crni 20 g
    Luk beli 1 g
    Šargarepa 10 g
    Koncentrovani sok od paradajza (koncentracije 28-30% s.m.) 3 g
    Meso goveđe sirovo (svi delovi) 100 g
    Mast ili ulje 20 g
    Paprika u prahu 0,3 g
    Biber crni 0,1 g
    Peršunov list 1 g
    Dodatak jelima 1 g
    Lovorov list 0,01 g
    So po ukusu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna