Mnogi jedu jaja svaki dan, posebno za doručak. Ova namirnica jedan je od najpopularnijih i najdostupnijih izvora proteina koji nas drže sitima i podižu nivo energije.
"Kombinovanje jaja s namirnicama sa zasićenim masnoćama, poput slanine i kobasica, može dovesti do zdravstvenih rizika.
Iako ovakva hrana može da poveća rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema"
To nije potpuno tačno!
Sadržaj holesterola u mesu mangulice je 50 % manji u odnosu na sadržaj u mesu svinja drugih rasa. “Dobri “ HDL holesterol, koji tu dominira, nosi “loš” LDL holesterol iz krvi do jetre gde se eliminiše iz organizma i na taj način čisti krvne sudove i štiti od ateroskleroze i drugih bolesti krvnih sudova.
Meso mangulice sadrži puno nezasićenih masti, prirodnih
antioksidanata i omega-3 masnih kiselina
Jedna od glavnih karakteristika ovog mesa je visok sadržaj masti sa odličnim odnosom masnih kiselina (do 70 %) od kojih veći deo čine “dobre” nezasićene masne kiseline
(polinezasićene i mononezasićene masne kiseline) koje pomažu u regulisanju holesterola i čuvaju od srčanih bolesti, dok zasićene masne kiseline, koje utiču na povećanje ukupnog nivoa holesterola u krvi i samim tim povećavaju rizik od
kardiovaskularnih bolesti, čine manji deo (od 30-40 %).
Sadržaj masti u mesu mangulice je 8-10 % više nezasićenih masnih kiselina i 12-16 % manje zasićenih masnih kiselina u poređenju sa mesom ostalih rasa svinja.
Mast od mangulice je dobar izvor konjugovane linolne kiseline za koju su istraživanja dokazala da pokazuje antioksidativno dejstvo, zaštitu od srčanih bolesti, nekih oblika kancera i poboljšava zdravlje celokupnog organizma.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Koliko je zdravo da jedete svakodnevno jaja?
Autor: City magazine
Život
•19.01.2024.
•09:10 > 14:40
Komentari 5
Небитно
@NS
NS
Paor, Bio Salaš
Iako ovakva hrana može da poveća rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema"
To nije potpuno tačno!
Sadržaj holesterola u mesu mangulice je 50 % manji u odnosu na sadržaj u mesu svinja drugih rasa. “Dobri “ HDL holesterol, koji tu dominira, nosi “loš” LDL holesterol iz krvi do jetre gde se eliminiše iz organizma i na taj način čisti krvne sudove i štiti od ateroskleroze i drugih bolesti krvnih sudova.
Meso mangulice sadrži puno nezasićenih masti, prirodnih
antioksidanata i omega-3 masnih kiselina
Jedna od glavnih karakteristika ovog mesa je visok sadržaj masti sa odličnim odnosom masnih kiselina (do 70 %) od kojih veći deo čine “dobre” nezasićene masne kiseline
(polinezasićene i mononezasićene masne kiseline) koje pomažu u regulisanju holesterola i čuvaju od srčanih bolesti, dok zasićene masne kiseline, koje utiču na povećanje ukupnog nivoa holesterola u krvi i samim tim povećavaju rizik od
kardiovaskularnih bolesti, čine manji deo (od 30-40 %).
Sadržaj masti u mesu mangulice je 8-10 % više nezasićenih masnih kiselina i 12-16 % manje zasićenih masnih kiselina u poređenju sa mesom ostalih rasa svinja.
Mast od mangulice je dobar izvor konjugovane linolne kiseline za koju su istraživanja dokazala da pokazuje antioksidativno dejstvo, zaštitu od srčanih bolesti, nekih oblika kancera i poboljšava zdravlje celokupnog organizma.
Podbarac
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H