Autor: Klix.ba, 021.rs

Život
21.05.2024.
08:29 > 15:15
Ukoliko nikako niste zadovoljni močama (prženicama, kvašenicama, pofeznama) koje ste napravili, postoje trikovi zahvaljujući kojima će one svaki put ispasti savršenog ukusa.
  • Deks

    21.05.2024 15:19
    Moče su mi omiljeno jelo iz detinjstva, obično sam ih jeo za doručak. Znam da ih u književnom govoru nazivaju prženice ili pohovani hleb, a postoji veliki broj lokalnih naziva. U Velikoj Britaniji ovo jelo je poznato kao "eggy bread". Inače najbolje moče se prave od pravog crnog hleba (starog dan dva) ali na žalost ovakvu vrstu hleba kod nas ne mogu više da pronađem. Radi se o crnom hlebu koji ima čvrstu konstituciju, nije vazdušast, a izuzetnog je ukusa. Šteta što se kod nas više ne proizvodi. Moče pravim samo sa jajima ili sa malo mleka a odmah nakon prženja pospem malo tvrdog sira koji se pre konzumiranja otopi. U detinjstvu mi je omiljena kombinacija bila moče sa naseckanim belim lukom. Inače pamtim odlične prženice sa letovanja 80-ih u restoranu odmarališta subotičkog Kekeca u Svetom Martinu (Podstrana).
  • ok

    21.05.2024 13:02
    kako vi kazete
    Bundas kenyer
  • Slobodan Todorović

    21.05.2024 12:36
    Prženice
    U našem kraju su bile isključivo prženice.Stare domaćice su koristile poseban trik.Odvojeno su mutile belance od žumanca, pripremljene kriške onda umakale u tako pripremljena jaja i dobijale pravi, mali specijalitet.
  • Antananarivo

    21.05.2024 12:21
    Hleb u jaja! ^_^
  • Jovanča

    21.05.2024 11:02
    Doručak vikendom
    To se zove žuti hleb.
    Umute se jaja sa malo mleka, posoli se, umaču se parčad starog hleba i peče u dubokom ulju ili masti
  • Tit

    21.05.2024 10:32
    Ipak
    Ili leb u jaja
  • Novosađanka 60+

    21.05.2024 10:25
    Lonac i poklopac
    U restoranima ih nikada nisam jela ali se ovako spremljen hleb u našoj kući oduvek zvao moča.
  • 543

    21.05.2024 10:10
    @ Cole
    Francuski tost se kod nas pravi: dva parčeta hleba namazati pavlakom, staviti šunku, list trapista na svako parče, sastaviti ih, umočiti u umućena jaja i pržiti na ulju
  • Mirč

    21.05.2024 10:03
    U restoranima su to prženice. Prave se samo od jaja. Mnogi ih vole i jedu ali ne znaju kako se prave pa lupaju minuse
  • Tetka

    21.05.2024 09:28
    Moče, kvašenice, prženice, pofezne i ZAVIJACE.
  • Cole

    21.05.2024 09:27
    Do skoro
    Smo močama zvali hleb umočen u mast od pečenja, prženice hleb pržen na tiganju sa malo masnoće. Sad pofezne ili bundaš svakako zovu. Inače u svetu je poznat kao francuski tost!
  • WW

    21.05.2024 08:58
    U nekim krajevima se prave od samih jaja i zovu zavijače pečen hleb na šporetu su prženice a umočen u masnoću od pečenja tope ili moče
  • NS

    21.05.2024 08:50
    Kod mojih u Sremu to se zove zavijače prave se od umućenih i osoljenih jaja bez mleka a tako se prave i u novosadskim restoranima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna