Ukoliko nikako niste zadovoljni močama (prženicama, kvašenicama, pofeznama) koje ste napravili, postoje trikovi zahvaljujući kojima će one svaki put ispasti savršenog ukusa.
Moče su mi omiljeno jelo iz detinjstva, obično sam ih jeo za doručak. Znam da ih u književnom govoru nazivaju prženice ili pohovani hleb, a postoji veliki broj lokalnih naziva. U Velikoj Britaniji ovo jelo je poznato kao "eggy bread". Inače najbolje moče se prave od pravog crnog hleba (starog dan dva) ali na žalost ovakvu vrstu hleba kod nas ne mogu više da pronađem. Radi se o crnom hlebu koji ima čvrstu konstituciju, nije vazdušast, a izuzetnog je ukusa. Šteta što se kod nas više ne proizvodi. Moče pravim samo sa jajima ili sa malo mleka a odmah nakon prženja pospem malo tvrdog sira koji se pre konzumiranja otopi. U detinjstvu mi je omiljena kombinacija bila moče sa naseckanim belim lukom. Inače pamtim odlične prženice sa letovanja 80-ih u restoranu odmarališta subotičkog Kekeca u Svetom Martinu (Podstrana).
U našem kraju su bile isključivo prženice.Stare domaćice su koristile poseban trik.Odvojeno su mutile belance od žumanca, pripremljene kriške onda umakale u tako pripremljena jaja i dobijale pravi, mali specijalitet.
Francuski tost se kod nas pravi: dva parčeta hleba namazati pavlakom, staviti šunku, list trapista na svako parče, sastaviti ih, umočiti u umućena jaja i pržiti na ulju
Smo močama zvali hleb umočen u mast od pečenja, prženice hleb pržen na tiganju sa malo masnoće. Sad pofezne ili bundaš svakako zovu. Inače u svetu je poznat kao francuski tost!
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Moče, kvašenice, prženice ili pofezne - mali trik da vam ispadnu savršene
Autor: Klix.ba, 021.rs
Život
•21.05.2024.
•08:29 > 15:15
Komentari 13
Deks
ok
Slobodan Todorović
Antananarivo
Jovanča
Umute se jaja sa malo mleka, posoli se, umaču se parčad starog hleba i peče u dubokom ulju ili masti
Tit
Novosađanka 60+
543
Mirč
Tetka
Cole
WW
NS
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H