Magazin Eat This, Not That kreirao je listu najnezdravijih namirnica na svetu koja uključuje brojne grickalice koje rado konzumiramo, a uz to su i objasnili zašto ih treba izbegavati.
Dakle, ako usolim sveze meso i ostavim da visi, ono postaje nezdravo i spada u istu kategoriju sa salamama koje ne sadrze ni 10% mesa? Postoji li referenca za ovu tvrdnju? Pre bih rekao da autori misle da je dimljenje mesa neki kompleksan tehnoloski proces koji zahteva ozbiljnu preradu mesa.
Imali su čitavu "epopeju" o tome "koji je jogurt NAJMANJE štetan" - opa, dakle - štetni su, samo je pitanje koliko... Džaba sam studirao! A oni nisu za džabe preskočili studije i otisnuli se u tamne vode dezinformisanja.
Eto, ti članci o najmanjoj štetnosti jogurta analiziraju gledanjem ETIKETE, za laboratoriju ili uobičajene testove na miševima to čulo nije; dakle gledaju koliko PIŠE da ima ugljenih hidrata - i najmanje štetan jogurt je neko američko djubre sa 9.6% šećera. A ima ih dosta i sa preko 15% - u Americi.
Kod nas, u normalnom jogurtu BEZ kivija - 2.8%. Pa to je dramatična razlika... I sva sreća da nisu išli na fakultet, inače bi ih ovo "grizlo", možda bi i eksperiment neki uradili...
I ko misli da se torte prave tako da svaki gost pojede 25-36g šećera - pa, taj nije pravio tortu.
Organizam čoveka je organizam svaštojeda, nekad će se pojesti i celih 37g saharoze, nekad i previše natrijuma. Tako smo napravljeni. Nije dobro da to bude neprestano (i ne 37g, nego 50-100g), tu će biti posledica...
A natrijum se dodaje da doda ukus grickalicama, a takodje da veže vodu u nekim drugim proizvodima. Svuda se dodaje, hranu ne treba soliti uopšte, opet će se uneti previše natrijuma.
Paor, Bio Salaš je skroz u pravu, stojim iza svake reči.
Ovo što navodite za "Prerađeno crveno meso" NIJE U POTPUNOSTI TAČNO.
Zavisi od:
- vrste svinje
- načina ishrane
- načina prerade
Postoje i rase svinja koje dominantno imaju zdrave masnoće, pogotovo ako su uzgajane na otvorenom i prirodno hranjenje.
Na kraju, zavisi i od načuna prerade.
A da dopunimo to što ste naveli:
Ultra-prerađena hrana je kategorija NOVA food classification system klasifikacije hrane, koju su osmislili istraživači iz Centra za epidemiološke studije o zdravlju i ishrani pri School of Public Health na University of Sao Paulo u Brazilu. Ultra-prerađena hrana podrazumeva proizvode napravljene u industrijskom okruženju od sastojaka koji su uglavnom ili u potpunosti napravljeni u laboratoriji, ili ekstrahovani iz hrane, a u fokus istraživanja došla je otkako je dokazano da ovakva hrana izaziva srčana oboljenja, karcinom i smrt. Analize su takođe pokazale da je ultra-obrađena hrana uzrok povećanja telesne težine, posebno kod žena.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Objavljena lista od 100 najnezdravijih namirnica: U vrhu je grickalica koju mnogi često jedu
Autor: Klix.ba
Život
•30.12.2024.
•07:54
Komentari 4
w/e
vitamin
Imali su čitavu "epopeju" o tome "koji je jogurt NAJMANJE štetan" - opa, dakle - štetni su, samo je pitanje koliko... Džaba sam studirao! A oni nisu za džabe preskočili studije i otisnuli se u tamne vode dezinformisanja.
Eto, ti članci o najmanjoj štetnosti jogurta analiziraju gledanjem ETIKETE, za laboratoriju ili uobičajene testove na miševima to čulo nije; dakle gledaju koliko PIŠE da ima ugljenih hidrata - i najmanje štetan jogurt je neko američko djubre sa 9.6% šećera. A ima ih dosta i sa preko 15% - u Americi.
Kod nas, u normalnom jogurtu BEZ kivija - 2.8%. Pa to je dramatična razlika... I sva sreća da nisu išli na fakultet, inače bi ih ovo "grizlo", možda bi i eksperiment neki uradili...
I ko misli da se torte prave tako da svaki gost pojede 25-36g šećera - pa, taj nije pravio tortu.
Organizam čoveka je organizam svaštojeda, nekad će se pojesti i celih 37g saharoze, nekad i previše natrijuma. Tako smo napravljeni. Nije dobro da to bude neprestano (i ne 37g, nego 50-100g), tu će biti posledica...
A natrijum se dodaje da doda ukus grickalicama, a takodje da veže vodu u nekim drugim proizvodima. Svuda se dodaje, hranu ne treba soliti uopšte, opet će se uneti previše natrijuma.
Paor, Bio Salaš je skroz u pravu, stojim iza svake reči.
Mortising
Paor, Bio Salaš
Zavisi od:
- vrste svinje
- načina ishrane
- načina prerade
Postoje i rase svinja koje dominantno imaju zdrave masnoće, pogotovo ako su uzgajane na otvorenom i prirodno hranjenje.
Na kraju, zavisi i od načuna prerade.
A da dopunimo to što ste naveli:
Ultra-prerađena hrana je kategorija NOVA food classification system klasifikacije hrane, koju su osmislili istraživači iz Centra za epidemiološke studije o zdravlju i ishrani pri School of Public Health na University of Sao Paulo u Brazilu. Ultra-prerađena hrana podrazumeva proizvode napravljene u industrijskom okruženju od sastojaka koji su uglavnom ili u potpunosti napravljeni u laboratoriji, ili ekstrahovani iz hrane, a u fokus istraživanja došla je otkako je dokazano da ovakva hrana izaziva srčana oboljenja, karcinom i smrt. Analize su takođe pokazale da je ultra-obrađena hrana uzrok povećanja telesne težine, posebno kod žena.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H