Info
13.09.2024.
15:09 > 15:11
Trendovi današnjice koji se bave diktiranjem onoga kako treba da živimo, kako da se ponašamo, da mislimo i da radimo nameću nekoliko ključnih stvari.
  • Dijaspora6

    13.09.2024 21:00
    Ima razlike
    I ja sam bio debeo kao dete i ne bih vas zamarao pričajući o balkanskim doskočicama kojima sam bio izložen. To je stvar primitivizma koga se ne možemo osloboditi, a i nećemo. Živim odavno u inostranstvu gde je iz godine u godinu sve više veoma gojaznih osoba. Njih niko ne zadirkuje i ne kritikuje jer nije u pitanju Balkan. Mlade žene i devojke su se oslobodile i bez obzira na težinu idu u šorcevima, mini suknjama i majicama iznad pupka. Debljina ja danak tzv brzoj hrani, koja je sve samo ne zdrava. Lekari upozoravaju na opasnost od gojenja, ali to nema velikog odjeka. Ipak može se zaključiti da se debljina lakše podnosi u kulturnim sredinama.
  • Hiljade i hiljade

    13.09.2024 19:11
    sklekova

    Dejan sa Štranda
    13.09.2024 • 16:30
    U zdravom telu,zdrav duh
    Debljina nije samo stvar zdravlja već i pokazatelj karaktera.
    Kako će neko gojazan i neodgovoran prema sebi,biti odgovoran prema poslu,porodici,prijateljima...
    Utrenirano telo bez sala je znak da je dotična osoba : odgovorna,vredna,požrtvovana,zdrava...a ne samo zgodna i lepa.


    Isto tako moze da se kaze i da su osobe koje ne izbijaju iz teretane samozive i zaljubjene u sebe, narcisoidne i sebicne, a da li su zgodne i lepe ste opet Vi sami sebe okarakterisali. Uzged, ja nisam debeo ali komentar Vam je blago... da ne kazem kakav, ali najblaze receno, ogranicen.
  • Baltazar

    13.09.2024 18:21
    Odličan tekst
    Većina ljudi, a nažalost ni lekara, ne razume šta je uzrok a šta posledica. Nismo bolesni jer smo debeli, nego smo debeli jer smo bolesni. Itekako postoje hormonski poremećaji koji dovode do gojaznosti, a ne samo prekomerno prejedanje. Nikako se ne sme debeo pacijent kriviti i zanemariti za svoje stanje. Treba postaviti pravu dijagnozu i pomoći u lečenju.
  • Lasm

    13.09.2024 17:57
    Ne treba niko da gubi kile kako bi bio lep i prihvacen, vec zbog sopstvenog zdravlja. Ali izgleda da bi neki radije menjali svet nego da gube kile...
  • Marta

    13.09.2024 17:27
    @Dejan
    Slazem se sa Vam u celosti. Ljufi su nekada bili fizicki aktivniji i mogli su da pojedu sta hoce, ako su ceo dan radili na njivi, ili biciklom ili prske na posao, radili po kucu, a ne drndali daljinski od tv posle posla. Apsolutno nemam diskriminatoran odnos prem punim osobama, prva imam viska, ali smatram da nije zdravo i da je na duge staze pohubno. I mogu da nam pune glavu kako je sada cool biti debeo i prihvatiti to, ali vam ti dusrbriznici ne kazu da cete na kraju imati od problema sa zglobovima, do drugih zdravstvenih problema. Kraj price.
  • Debeli

    13.09.2024 17:20
    I nesrecni
    Apsolutno. Bio sam debeo kao dete i kolicina maltretiranja, omalovazavanja od strane celog drustva, dece, odraslih, profesora, uciteljice, komsija cak i clanova uze porodice zbog toga je neopisiva. A gojazan sam bio jer mi je usadjeno ono, ako pojedes sve iz tanjira, ti si dobar, bravo. Posle je hrana postala zamena za kontrolu dopamina. Danas imam 36 godina, treniram 5x sedmicno, radim za americku kompaniju, zaradjujem duplu prosecnu platu, imam stabilan zivot i izgledam kao da imam 25, ali i dalje nocu sanjam situacije i lica iz proslosti, hrana mi je najveca slabost i borim se sa sopstvenim nesigurnostima. surovost drustva fabrikuje emotivno ostecene i otudjene pojedince koji to samo sire dalje i/ili umiru u sebi svaki dan po malo.
  • Qwerty

    13.09.2024 16:51
    Kao debeljan nemam ništa protiv da me nazovu onim što jesam - debeo, gojazan itd to sam postao jer sam (zbog raznih okolnosti) zanemario fizičku aktivnost i "pojačao" hranu. To je moja mana i moja sramota za koju sam sam kriv.
    E sad to što se u današnje vreme gojaznost smatra prihvatljivim, kao i gomila drugih "devijacija", to je neka druga tema.
    Nemojte podsticati ljude da prihvataju stvari koje nisi ispravne - gojaznost treba osuditi i iskoreniti jer je na prvom mestu loša za zdravlje.
    Pozdrav od buce - nadam se još ne zadugo :)
  • Dejan sa Štranda

    13.09.2024 16:30
    U zdravom telu,zdrav duh
    Debljina nije samo stvar zdravlja već i pokazatelj karaktera.
    Kako će neko gojazan i neodgovoran prema sebi,biti odgovoran prema poslu,porodici,prijateljima...
    Utrenirano telo bez sala je znak da je dotična osoba : odgovorna,vredna,požrtvovana,zdrava...a ne samo zgodna i lepa.
  • Pohvala

    13.09.2024 16:08
    za inspirativan tekst i glavnu poruku autora koja nije vezana isključivo za odnos prema gojaznima, mada, deo čitalaca ce je "razumeti" i komentarisati na svom ličnom nivou.
  • maca

    13.09.2024 16:03
    Kakva zakonska regulativa??!!!
    Dejan je skroz u pravu!!!
    Možemo drviti ovde koliko hoćete ali moramo samo povesti računa o tome šta i koliko jedemo i pijemo!
  • Čitalac

    13.09.2024 15:57
    Ženstvenost
    Slažem se sa objavljenim. Koliko smo robovi diktata društva svedoči to ko je nekada bio sex simbol, a danas bi to bilo za podsmeh i "nemar prema sebi" . Čuvena, senzualna, ženstvena, sa svim atributima koji krase jednu ženu - MM. Šta danas anoreksične devojke imaju? Silikonske grudi, usta pačija i tu je kraj sinonima današnje ženske lepote. Nije to baš tako. Takvi standardi su doveli do poremećaja u ishrani, sve prisutnijih i teško izlečivih.
  • Suba

    13.09.2024 15:22
    zakonska regulativa
    gojaznost je opasna po zdravlje, ali i dalje je pola supermarketa šareno od pogrešnih proizvoda punih šećera
    isto važi i za alkohol i cigarete
    strašno je kad neko dobije rak pluća ali se duvan i dalje legalno prodaje
    alkohol je odavno u slobodnoj prodaji i nikad ranije nije bilo ovoliko različitih opcija u ponudi
    da se zaista brinemo jedni o drugima sve bi ove loše stvari bile povučene iz prodaje i postojala bi svest o tome, bez obzira na starosnu dob
  • Dejan

    13.09.2024 15:19
    Naravno da ljude sa prekomernom telesnom težinom ne treba vređati i ismevati, ali autor članka pominje da smo usvojili da gojaznost gledamo kao "nemar prema sebi". Izvinjavam se, a šta je ako nije nemar?
    Uzmite foto album vaše bake ili pogledajte slike sa neke plaže u bivšoj Jugoslaviji, pa probajte da nađete jednu gojaznu osobu.
    Sem u zaista retkim slučajevima kada dolazi do genetskih poremećaja, uzrok zašto su pojedine osobe gojazne je loša ishrana i nedostatak fizičke aktivnosti. Kraj priče. Svi se nešto snebivamo, tražimo savet nutricionista... Moja baba koja je završila samo osnovnu školu bi znala da vam kaže šta goji - hleb i krompir. Da li nam zaista treba nutricionista da nam kaže da je zdravije popiti čašu vode nego čašu kole pune šećera? Da li nam treba nutricionista da nam kaže da je zdravije pojesti jabuku nego čips? Da je zdravije za ručak pojesti varivo od graška ili boranije nego pljeskavicu?
    Večito se svi vade na nedostatak vremena. Da li stvarno imate manje vremena nego moja prababa koja je odgajila sedmoro dece kuvajući na smederevcu, perući veš na koritu i peglajući peglom na ugalj? Da li stvarno imate obaveza na poslu više od mog pradede koji je od jutra do mraka bio na njivi?
    Da se razumemo, i sam imam višak kilograma. Ali se ne zavaravam ko je za to kriv. Ja sam. Treba imati empatije, ali treba imati i zdravog razuma. Najlakše je kriviti sve oko sebe osim - sebe samog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna